Henk van Kuijk: Playoffs

Foto: henk van kuijk

Henk van Kuijk is artiest en voetbalkenner. Deze keer gaat hij diep in over het verschijnsel Playoffs

Playoffs

De tien van Marco mogen dan niet bepaald in de smaak zijn gevallen, bij de gerenommeerde trainers, dat geldt niet voor het nieuwe verschijnsel van de playoffs. Even uitleggen. Want in België bestaat het al, twee seizoenen. Daar spelen aan het eind van de voetbalcompetitie de bovenste zes ploegen een mini-competitie van tien wedstrijden tegen elkaar, uit en thuis dus. De winnaar mag zich landskampioen noemen. De onderste zes doen hetzelfde, de twee die dan helemaal onderaan eindigen degraderen. In Nederland wordt binnen de KNVB en de clubs ook serieus naar dit systeem gekeken, om de competitie spannender te maken. En meer publiek en tv-gelden te trekken.

Er komen lekker twintig wedstrijden bij, met lekker weer, die dan weer worden uitgezonden voor dik geld. Alleen, ik vraag me dan af wat het woord “competitie” nog betekent. Dat houdt in: concurreren, wedijveren met tegenstanders om de eerste plaats te bemachtigen. Het zou bij de Olympische Spelen inhouden dat Usain Bolt weliswaar het hardste heeft gerend op de 100 meter, maar dat je van de twaalf lopers dan de snelste zes nog een keer laat lopen, voor extra uitzendtijd en centen. En jammer, dan wint Usain net niet, maar Boldman uit Costa Rica. Die gaat dan met goud naar huis. Usain ontroostbaar, schiet geen enkele pijl af, voorlopig. Bij het wielrennen wint dan Anna van der Breggen net niet een gouden medaille, want de beste tien rensters rijden een extra circuit van tien rondjes, en dan wint net die onbekende, dekselse Deense Liliane Smorrebrod.

Jammer voor Van der Breggen. Die dan voor de camera beteuterd zal volhouden: “Eigenlijk was ik de beste.” In onze Jupiler League hebben we al een variant op dit systeem: de periodekampioen. Ook al ben je twaalfde geëindigd in de reguliere competitie, je kunt toch als tweede promoveren naar de Eredivisie, via het winnen van de nacompetitie. En neem dan nu onze Eredivisie. Feyenoord staat nu vijf punten voor op Ajax en acht op PSV. Stel dat dat zo blijft aan het eind van de competitie, dan is Feyenoord geen kampioen. En gaan ze rillen aan de Coolsingel, veert de Arena op, en jubelt ons Eindhoven.

En dan wint dat schalkse FC Utrecht, dat vierde stond op twintig (20) punten van Feyenoord, verrassend de playoffs, ze playen die andere twee gewoon off in de nacompetitie. Haller opeens in bloedvorm. Volgens mij wordt de Kuip dan afgebroken. Droevig, alleen een paar projectontwikkelaars zullen hier blij om zijn. Als vierde kan Feyenoord dan zelfs Europees voetbal – en veel geld – mislopen. Niet doen dus, dit vreemde idee van miscompetitie. Gewoon omdat er geen recht wordt gedaan aan een sportief eindresultaat. Doe niet alles wat krom is voor geld. Henk van Kuijk