Henk van Kuijk: Historisch! Hahahaa

Foto: eigen archief

De wedstrijd tussen Paris Saint Germain en Barcelona blijft tot de verbeelding spreken. Wat heeft er nu precies plaatsgevonden. Columnist Henk van Kuijk heeft er een duidelijke mening over

Historisch? Hahaaa

“Oohhhhhh, hij zit erin, hij zit erin, ze doen ‘t, ze doen ‘t!” “Aaaaahhhhhhhh! Golllllllllll!” Lyrische Spaanse kranten. Volkskrant, de zo scherpe Willem Vissers: “Magisch, Comeback van de Eeuw”. Radio 1: “Wat hebben we meegemaakt gisteravond?” “Over 20 jaar weet je nog waar je toen was.” “Hoe heb jij de laatste tien minuten beleefd?” De Telegraaf: “Een Wonder”. AD: “Mensen werden gek, fotografen bedolven, stewards overlopen…..”. Jan Boskamp: “Ik had zes orgasmes.” New York Times: “Bij 5-1 was het wonder dichtbij, het publiek zong: si se puede, si, se puede, yes we can…”

Zo, even uitblazen van alle loftuitingen. En nu de werkelijkheid. Bent u er? Nou, Paris Saint Germain werd er gewoon ingefloten door een blunderende Duitse scheidsrechter en zijn maten. Kijk, als je in Nou Camp speelt, dan heb je tegenwind van het stadion en het publiek. Ik ben er geweest, met een rondleiding, het is er indrukwekkend. Maar als je de tegenwind van vier indrukwekkende blunders van de scheidsrechter tegen krijgt, dan leg je het af. Ook tegen de onsportiviteit van Mascherano, Neymar en Suarez.

Dat zijn doortrapte Zuidamerikanen, niet helemaal toevallig. De twee penalties waren twee schwalbes, volkomen onterecht gegeven. Krijsend ter aarde storten, wat een theater. Mascherano trapte Di Maria in zeer kansrijke positie onderuit, rood en penalty. Neehoor. Neymar trapte een Parijse verdediger zonder bal in de buurt tegen de schenen, rood. Neehoor. En uitgerekend Neymar scoort daarna uit een vrije trap, een onterechte penalty, en geeft een – overigens prachtige – assist waar de beslissende goal uit kwam. Een en al trucage en manipulatie dus. De trainer van PSG stelde terecht: “Na rust kregen we alle beslissingen van de scheidsrechter tegen. Hij hielp Barcelona in het zadel.” Als er ergens werd bewezen dat de videoscheidsrechter dringend nodig is, dan was het hier wel. Die doellijntechnologie voor 3 ton per stadion kan wel wachten.

Gebruik de monitoren die er al staan, voor niks. Barcelona speelde niet goed, PSG speelde niet goed. Bij 3-1 leek de wedstrijd ook beslist, zonder de beroerde blunders en onsportiviteit was dat ook zo geweest, simpel. Zo wil je toch niet winnen? Barca, mes que un club, staat er in grote letters op de tribunes, meer dan een club. Sportief? Geenszins.
Op de achtergrond speelt natuurlijk ook iets anders. Vrijwel alle media hebben Barca al een paar jaar heilig en onschendbaar verklaard. Het is een soort Voetbalpaus geworden. Dat verblindt. Ze hebben geen oog meer voor de werkelijkheid. Die is dat Paris St Germain gewoon door moet gaan naar de kwartfinale, na het bekijken van de harde beelden van onrecht, door de UEFA. Het wordt hoog tijd, ook, dat er weer een protest kan worden ingediend tegen de arbitrage. Het was niet magisch, historisch, een wonder, nee, het was vier keer schande.

Henk van Kuijk