Henk van Kuijk: Foute wissel

Foto: henk van kuijk

De Olympische Winterspelen in Zuid Korea zijn weer voorbij. We werden vijfde, vijfde, in het medailleklassement en wonnen twintig, twintig, medailles! Holland sprak weer een woordje mee! Vooral op het schaatsijs. Met tal van verrassingen, ook nog. Zo had ik van Karlijn Achtereekte nog nooit gehoord. Er was volgens de commentatoren en journalisten maar één smetje: het “gat” in de carrière van Sven Kramer, hij haalde wéér geen goud op de tien kilometer. De foute wissel blijft in zijn en ons geheugen gegrift.

Zijn loopbaan is net niet perfect geworden. Over vier jaar in China zal hij die plak niet meer kunnen halen, zelfs niet als hij twee rondjes een binnenbocht mag rijden. Zijn vroegere coach Gerard Kemkers blijft met schaamrood op de kaken slapen. Zelfs nu, als technisch voetbaldirecteur van FC Groningen. Maar laten we nu eens gewoon Hollands of Fries nuchter zijn. Als die foute wissel van baan er niet was geweest, dan had Sven gewoon de allerbeste tijd gereden, en had hij goud gehad. In feite was hij de beste, had hij goud, virtueel zeggen ze tegenwoordig. Dus is er helemaal geen “gat” in zijn carrière. Eigenlijk had de niet-echte winnaar van de gouden plak die plak aan Sven moeten geven. Ik ben zijn naam vergeten. We hadden Sven ook best toen zo’n hele grote plak van het Holland House kunnen geven, neenee, niet naar zijn hoofd gooien. Met andere woorden, zijn loopbaan is voltooid, compleet.

Onze grootste schaatser aller tijden is hij. Nu al. Dat horen die commentatoren en journalisten en deskundigen te zeggen. En tja, dat kan Sven ook best zelf zeggen, hoor, geen enkele reden is er om met schaatsen te smijten. Als ik zie hoeveel fouten er elk weekend wel niet door voetbalcoaches en scheidsrechters worden gemaakt, vaak doorslaggevende ook. En wat dacht u van die jury’s bij het shorttracken, snowboarden en het kunstschaatsen?

Er worden bij het schaatsen zo ontzettend veel rondjes gereden, dan kan je ‘n keer even in de war zijn over een wissel. Misschien wordt Sven wel schaatstrainer, dan gaat hij ook ‘n keer een foutje maken. Dus, ik vraag iedereen om eerherstel voor Gerard Kemkers, die vele medailles binnenbracht via binnen- en buitenbocht, én voor Sven Kramer, onze schaatsster van Vancouver. Een voetbaltrainer wisselt namelijk vaak erg fout.