Henk van Kuijk: Doellijntechnologie

Foto: cdn.nieuws.media

Henk van Kuijk is voetbalspecialist. Over de nieuwe doellijntechnologie heeft hij een duidelijke mening. Heeft koploper Feyenoord er voordeel van!!

Het is deze week het gesprek van de dag, naast Boer zoekt Vrouw: “Bal zoekt Doellijn” Een bal gaat in de Kuip niet over de doellijn, de keeper houdt hem net op tijd tegen op de lijn, met twee handen. Perfect. Het horloge van de scheids geeft groen licht, geen goal. Anders zou ons bloedeigen Haviksoogvoetbalmachientje zijn horloge in trilling brengen en een rood randje om de wijzerplaat doen gloeien. De keeper, met de lieve naam Zoet, gaat zich vervolgens voorbereiden om de bal uit te schieten, brengt de bal licht naar achter en omhoog, naar zijn trui toe. De scheids loopt al terug het middenveld in om zich voor te bereiden op die uitttrap. Dan gaat opeens zijn horloge trillen en rood gloeien. Hij snapt het niet, zijn grensrechters ook niet, die hebben ook geen goal geconstateerd. Maar ja, de scheids gelooft heilig in de nieuwe Havik.

Die is natuurlijk niet zomaar voor noppes opgehangen, voor slechts 300.000 euro, in de Kuip. Ik vraag me wel af, waarom het apparaat niet bij Almere City is opgehangen. Een kleiner klupje, excuus aan Almere. Vandaag begreep ik dat Feyenoord aan dat systeem meebetaalt. Want een journalist stelde de vraag waarom het binnenkort niet ook in de Arena wordt opgehangen (iets moet hangen, blijkbaar), bij Ajax-Feyenoord. Tja, laten we dan nog even kijken naar de Buitenspeltechnologie, dit weekend. Buitenspeltechnologie, zegt u? Die is er niet hoor, helemaal niet. Dat Arendsoog moet nog komen. Het zou wel erg handig zijn geweest, dit weekend, in de Arena. Want daar scoorde Heracles een glaszuiver doelpunt, dat wegens vermeend buitenspel werd afgekeurd. Even daarna scoorde Heracles weer een goal, die gelukkig wel werd goedgekeurd. Dan ZOU het 0-2 hebben gestaan, jaja. Van grote invloed op de stand in de competitie had dat kunnen zijn. Maar nee, Ajax maakte 1-1, en won vervolgens. De week ervoor ging het ook al zo met PSV-FC Utrecht. Een glaszuivere 0-1 van Utrecht werd afgekeurd wegens buitenspel. Weer geen Buitenspeltechnologie, geen Arendsoog.

Bij Roda maakte Feyenoord enige tijd geleden een loepzuiver buitenspeldoelpunt, het was geen millimeter, maar een meter, en dat leverde ze twee extra punten op. En door de millimeter van afgelopen weekend nog twee. Is al vier van de vijf punten die ze voorstaan op Ajax. Hoho, ik gun Feyenoord de titel hoor, maar wel met zuivere, gelijke middelen voor iedereen. Komisch was de voorzitter van de KNVB die zei: “Nee, nee, dit hebben we afgesproken, we gaan niet tijdens het spel de regels veranderen.” Huh, die regels zijn er toch voor iedereen?? Niet alleen voor Kuipbespelers, waar Feyenoord al terecht 40.000 toeschouwers in de rug heeft? En elk weekend zien we blunders van scheidsrechters bij schwalbes, buitenspel en onterechte handsballen. Vaak blijft het vrij worstelen in het strafschopgebied onbestraft. Voor het millimeter akkefietje werd Moreno fors omlaag getrokken. Niet gezien blijkbaar, door The Referee-Eye. Dat is allemaal wel waar te nemen op de buis, vanaf acht uur ‘s avonds, en ‘s middags al bij FOX.

Maar dan nog iets. Niemand zag de eigen goal van onze nationale Zoet, niemand, ook geen toeschouwer. Er zou geen haan naar die millimeter hebben gekraaid, als dat kille, koude machientje van drie ton er niet was geweest. Voor mij was het schieten met een kanon op een mug. Ik hoorde de scheids over deze wedstrijd zeggen: “Ik hoorde geregeld via de microfoontjes door mijn grensrechters roepen: OVERTREDING! Maar ik wilde de wedstrijd op gang laten komen, en ik floot niet. Aha, hij floot niet voor enkele overtredingen?? Die hij wel zag! En, gesteund door een dure machien ging hij dan wel lopen mierenneuken, bal naar trui, GOAL! Het valt in dezelfde categorie als het polletjes-incident van destijds. Nooit had daar de scheids een vrije trap op een meter van de doellijn moeten geven, aan Feyenoord tegen PSV. Een bal die toevallig op een luchtbel onder een graspol stuit en afdempt. Een EKSTEREYE heeft het voetbal allerminst nodig, en een echte kampioen ook niet. Deze beruchte millimeter heeft met echte sport niets te maken.

Henk van Kuijk