Column Henk van Kuijk: Loch Ness en voetbal

Foto: henk van kuijk

U heeft vast wel gehoord van het Monster van Loch Ness. Loch Ness begint of eindigt aan de oostkust van Schotland, waar het mooie plaatsje Inverness ligt. Daar hebben ze ook een kleine, sympathieke voetbalclub, “Inverness Caledonian Thistle FC”. Nu kan ik via een streaming systeem heel veel voetbalwedstrijden in de wereld op tv zien. Zo belandde ik, al voetbalzappend, bij een wedstrijd van Inverness. Het voetbal was niet geweldig, maar ze deden allemaal aandoenlijk hun best. Het stond nog 0-0. Jammer dat de tribunes zo slecht bezet waren. Het weer was best aardig. Ik zappte verder, en belandde bij de interland Qatar tegen Slowakije. In een klein stadionnetje. Het voetbal was niet geweldig, maar ze deden allemaal aandoenlijk hun best. Het stond nog 0-0. Jammer dat de tribunes zo slecht bezet waren. In het midden van de hoofdtribune zag ik een groep in het wit geklede mannen zitten, met tulband. Dat waren vast eigenaren en bobo’s van de bond. Verder waren er nauwelijks toeschouwers. En al helemaal geen vrouwen. Het weer was best aardig, het was al winter in Qatar.

Maar eh….. dit is toch het land dat het wereldkampioenschap van 2022 organiseert? Waar waren de toeschouwers? Vorig jaar zag ik het WK Wielrennen in Qatar. Er waren alleen fans uit Europa te zien, en het enige wat ik me herinner waren eindeloze lanen met dure apartementen of met zand erlangs, en kunstmatig aangelegde beekjes. O ja, en die Deense wielrenster die door een Qatarese volgwagen uit de wielen werd gereden. Velen vermoedden dat dat was omdat ze een vrouw met een strak wielerbroekje was. Ze hoopten op vrouwelijke wielrenners met hoofddoek. U denkt dat ik overdrijf, maar er zijn echt Arabische volleybalsters met hoofddoek.
Ja, we gaan naar een WK in airco-stadions, die via lange gangen met elkaar verbonden zijn.

Zoals je het Excelsior stadion kan verbinden, over de Maas, met de Kuip. En dan komen er weinig Qatarezen, het gros van de toeschouwers zal, net als bij het WK wielrennen, uit het buitenland komen. Het gebeuren vindt in onze winter plaats, want dan is het daar nog enigszins uit te houden, met 32 graden. Ik ben benieuwd of vrouwen er dan allemaal hoofddoeken moeten dragen.
De tribunes zullen wel aardig gevuld zijn. Maar wel jammer dat Schotland niet zoveel olie heeft als Qatar. Dan hadden ze ook het WK kunnen kopen, en konden ze zelf ook weer eens meedoen. En ja, dan denk ik ook aan het stadionnetje van Inverness Caledonian Thistle FC. Zonder airco, niet nodig. Wel met thistle.

Henk van Kuijk