Als…… dan……………….

Daar zitten we dan. In zak en as. Uithuilen en opnieuw beginnen. We hebben geen talent meer. Na Robben is er een zwart gat. We hebben geen enkele mentaliteit. We trainen te soft. Het komt door het kunstgras. We spelen niet meer in Europa. Het is een patatgeneratie. Kijk naar de Duitsers, IJsland. Het is een team van bankzitters. We hebben een stuurloze KNVB. Advocaat was te vroeg weggelopen voor geld. Het komt door het filmpje van Gullit. We hadden geen plan. De man van glas was toch te vaak van glas, alleen gisteravond niet, dan zie je het verschil. Luxemburg is omgekocht. Teveel spelers zijn onzichtbaar. Ze schuiven alleen heen en weer, zonder risico. Handbalvoetbal. Voorzetten zijn steeds te hoog. We hebben geen techniek meer. Alleen in de Kuip kun je winnen. We moeten weer op straat voetballen.

Ach mensen…. niet zo somber. We hebben 1 miljoen voetballers in dit kouwekikkerlandje. Elk dorpje heeft een eigen klupje. FC Koegraspolder Vooruit. Harkemase Boys, de Dijk. Er is echt altijd talent in ons kleine landje. Probleem is wel, zo vertelde mij vandaag de tenniscoach, dat ze te vroeg hun zakken gaan vullen in het buitenland, en dan zitten ze met die volle zakken twee jaar op de reservebank. Daar word je alleen maar zwaarder en slechter van.
Het is ook goed dat ons aller Arjen afscheid heeft genomen, in stijl. Want nu kan de coach eindelijk weer een rechtspoot – sorry het jargon is “poot” – op rechts zetten, en een linkspoot op links. Want je zag Babel worstelen met zijn linkspoot: “Zal ik hem passeren, ik ben sneller, maar ja, dan moet ik met links voorzetten, en dat lukt niet, hup, dan maar naar binnen draaien.” En dat deed Robben omgekeerd ook al jaren. Maar tegen IJsland uit en thuis en Bulgarije uit lukte dat ook niet, ze schermden hem gewoon met drie man af. Een paar jaar geleden zat ik naast Sjaak Swart op de tribune. Ik vroeg hem: “Meneer Swart, kweken ze bij Ajax nog echte buitenspelers, met een goede passeerbeweging en voorzet, zoals u had?” Hij keek me meewarig aan: “Ach meneer, ik zeg het ze zo vaak, maar naar mij, naar mij luisteren ze niet meer, hè. Ook niet bij Ajax.”
Verder hebben onze coaches natuurlijk ook slecht geschaakt. Voetbal is schaken: zet de poppetjes op de juiste plaats neer, neem fitte en spelende spelers, en vooral: doe peper in hun k…., sorry, zorg voor duelkracht, inzet en gaan tot op het bot, zonder onderschatting. En gooi vooral geen broekies voor de leeuwen, in cruciale wedstrijden.
En als je het echt goed bekijkt, dan hadden we er net zo goed wel bij kunnen zijn. We hadden ook gewoon pech.

Bedenk:

1. Als de goal van Dost niet was afgekeurd, waren we er geweest;
2. Als de keeper van Frankrijk niet geweldig had geblunderd, waren we er geweest;
3. Als de Fifa de Uefa had gevolgd en het onderlinge resultaat had geteld, waren we er geweest.
4. Als Robben niet zo vaak geblesseerd was geweest, waren we er geweest.
5. Als de Ligt niet was opgesteld, waren we er geweest.
6. Als Hiddink was gehandhaafd, waren we er geweest.
7. Als Luxemburg niet naast hun voetbalschoenen was gaan lopen, waren we er geweest.
8. Als iedere speler het Wilhelmus had meegezongen, waren we er geweest.

Panama, let wel, Panama, plaatste zich van de week voor het WK. En Chili, klassiek voetballand, gaat niet. Binnenkort vraagt Panama aan Oranje om een oefenwedstrijd te spelen voor het WK. Uitslag 4-0 voor Oranje. Er is nog hoop.

Henk van Kuijk