Henk van Kuijk: Verlenging

Foto: Henk van Kuijk

Henk van Kuijk heeft over alles in de sport een duidelijke mening en heeft een vast lezerspubliek opgebouwd. Deze keer gaat hij in over veranderingen tijdens de Supercup

Voetbal is een rare sport. Is het seizoen eindelijk weer begonnen en verheug ik me op twee Supercupwedstrijden, die van Feyenoord-Vitesse, en die van Dortmund-Bayern Munchen. En wat zie ik? Ten eerste dat het ordinaire thuiswedstrijden zijn, Feyenoord speelt thuis en Dortumund speelt thuis. Met daarbij nog de schande dat Vitesse slechts een paar honderd kaartjes voor de Kuip kon krijgen. Mijn advies aan de KNVB en de DFB (bitte Achtung): stel het stadion voor die wedstrijd vast, maar met een alternatief als een club die voor de Supercup speelt dat stadion als thuishaven heeft.

En dan de nieuwste uitvinding van de UEFA: geen verlenging bij een gelijkspel. O, wat dom. Ze hebben de essentie van het spelletje nog steeds niet door. Voetbal is een combinatiespel waarbij je met z’n ellevun een bal in het doel van de tegenstander probeert te krijgen. Zo is het spel onstaan in Engeland waar hele dorpen, in tweetal, tegen elkaar speelden. Denk je dat ze, als het twee-twee was, de strijd gingen beslissen door vijf dorpelingen individueel door een open raam te laten schieten, per dorp? Nu werden beide genoemde Supercups beslist door laag-bij-de-gronds, individueel strafschopschieten. Een kunstje dat je elke pupil snel kan leren, ook al falen onze heren en dames professionals nog vaak in het kunstje. Niks geen combinatiespel meer. En veel gokwerk, zowel van speler als keeper. Ja, het is wel spannend, maar dat is Russisch roulette ook. Als je “wint”, dan is dat vaak met meer geluk dan voetbalkunde. Feyenoord en Bayern verdienden de overwinning helemaal niet, en de schaal of cup ook niet. Ze deden individuele gokkunstjes, als in een circus.

Ik ken jongetjes of meisjes die een penalty beter nemen dan zo’n prof van drie ton per jaar. De reden dat de wijze bestuurders van de Uefa, onder wie ons aller Van Basten, de verlenging hebben afgeschaft is me onduidelijk. Ik ving wel iets op van: “er werd vaak niet meer gescoord in de verlenging”, en “de spelers kunnen zo sneller geblesseerd raken, en overbelast”. Wat een onzin. Juist in de verlenging blijkt welke ploeg conditioneel nog wat over heeft. Ik zag dat Feyenoord, Vitesse, Dortmund en Bayern nog veel over hadden, voor een spannende verlenging. En ik weet: word je moe, dan daalt het niveau van je techniek, wat onderdeel van het spel is. Zorg verder, beste Uefa, dat meer spelers mogen invallen, of weer uit- en invallen, dan kun je een speler die door het doelgebied kruipt of wankelt snel vervangen. Je kan ook nog besluiten om in de verlenging de doelen een halve meter groter te maken, zo van: “scoor nou eindelijk es”, maar dat doet de Uefa denk ik pas in 3017. En dan speel ik al lang bij Lucky Ajax.

Henk van Kuijk