13 jarige Rick Bouthoorn reed eerste race in Seniorenklasse

Foto: omroep almere

De Almeerse karter Rick Bouthoorn reed afgelopen weekend voor het eerst een race in de Seniorenklasse. In deze eerste ronde van het BMC-kampioenschap op het circuit van Genk (België) werd Rick achtste en in de tweede race zesde. De 13-jarige rijder uit Almere keek na afloop van de eerste ronde van het BMC-kampioenschap tevreden terug op zijn debuut in de prestigieuze klasse.

Vanaf dit seizoen rijdt Rick tegen mannen van wel twintig jaar en ouder. Mannen die veel meer ervaring hebben. Toch was het bijna een opluchting voor de snelle rijder uit de Flevopolder dat hij dit jaar in de Seniorenklasse rijdt. Gezien zijn lengte was hij vorig seizoen eigenlijk al bijna te zwaar voor de Juniorenklasse. Nu voelt hij zich meer op zijn plek. “Als ik nu door de bochten ga, kan ik iets meer naar de zijkanten leunen. Het remmen gaat ook fijner.”

Om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen, heeft Rick in de winter veel getraind. “Elke week, daar heb ik veel van geleerd. Ik heb vooral op het circuit van Genk gereden. Ik had dus al veel gevoel met de kart op deze baan.” Dat was wellicht een deel van de verklaring dat hij bij zijn eerste de beste race als jonkie tussen de ervaren mannen direct in de top tien reed. In de eerste race werd hij namelijk achtste en in de tweede race zelfs zesde.

Rick: “Ik voelde me dit weekend al goed tijdens de trainingen. Ik kon meteen meekomen met de snelsten. Dat gaf een goed gevoel.” Die goede vorm bevestigde de rijder van Montfoort Motorsports in de kwalificatie waarin hij als zevende eindigde en dat gaf hoop voor mooie races. “Mijn monteur zei dat ik vooral plezier moest hebben omdat het mijn eerste race bij de Senioren was en dat ik nog moest wennen aan het deelnemersveld. Hij zei dat een top tien plaats al heel goed zou zijn.”

Tijdens de eerste race liet Rick zien dat die toptienplek zeker niet te hoog gegrepen was; hij eindigde als achtste. “Toen bleek dat ik in de top mee kon komen, wisten we dat het goed zat.” Een mooie prestatie, zeker ook gezien het feit dat de manier van racen wel even wennen was voor de sympathieke rijder. “Er waren veel gevechten en de rijders zaten qua tijden nog dichter bij elkaar dan bij de Junioren.”

In de tweede race al iets wijzer over de manier waarop het racen in de Senioren-klasse er aan toegaat, reed hij een stabiele race. Gestart vanaf de achtste positie slaagde hij erin die plek de hele race vast te houden. Na de race volgde nog een aangename verrassing. Door tijdstraffen waren twee rijders teruggevallen en was Rick zesde geworden. “Daar waren we echt heel blij mee. Zeker omdat het pas mijn eerste raceweekend bij de Senioren was.”

Behalve de BMC rijdt Rick dit seizoen ook het BNL- en het Europese kampioenschap. Hij verwacht dit jaar veel progressie te kunnen boeken. “Ik heb in de eerste race wat foutjes gemaakt, maar die maakt ik in de tweede race niet meer. Ik heb in één weekend dus al veel bijgeleerd, veel ervaring opgedaan. Dat motiveert me om nog meer te trainen.”

Rick wil over niet al te lange tijd zijn debuut maken in de autosport. Begin volgend jaar kan hij zijn autosportlicentie halen. Het liefst zou hij daarna debuteren in een formuleautoklasse. In januari testte hij op het circuit van Zandvoort al een Formule RP1. Die wordt volgend jaar voor het eerst ingezet in een nieuwe Nederlandse formuleautoklasse. “Ook daarom wil ik nu zoveel mogelijk ervaring opdoen tussen oudere jongens. Ik wil zo goed mogelijk voorbereid zijn voordat ik de overstap naar de autosport maak!”