Wat te doen bij fietsdiefstal

Foto: izabela Nerat

Fietsendiefstal is in Nederland de meest voorkomende vorm van criminaliteit. Is uw fiets gestolen? Doe dan altijd aangifte. Als de politie een fietsendief aanhoudt, blijkt vaak dat deze meerdere fietsen heeft gestolen. Aangifte doen heeft ook het voordeel dat de politie een beeld krijgt van locaties waar fietsen worden gestolen. Op die plekken houdt de politie dan een extra oogje in het zeil.

Doe altijd aangifte bij de politie. Dit kan online of op een politiebureau. Alleen dan wordt uw fiets opgenomen in het fietsdiefstalregister. Dat helpt om uw fiets terug te vinden en om de dief en heler op te sporen. Bovendien wordt de fiets, als deze wordt achterhaald, bij u terugbezorgd. Zonder het doen van aangifte is er geen kans om uw fiets terug te krijgen via de politie.

Neem uw aankoopnota mee als u aangifte doet. Ook kunt u een ingevulde fietsregistratiekaart meenemen. Deze kunt u downloaden op deze site. U kunt de digitale fietsregistratiekaart als pdf-document openen, afdrukken en vervolgens invullen. Bewaar de kaart goed. Hebt u geen printer? De fietsregistratiekaart is ook verkrijgbaar bij het politiebureau.

Hoe voorkom ik dat mijn fiets wordt gestolen?

Noteer zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets op een fietsregistratiekaart.

Laat een diefstalpreventiechip op of aan de fiets aanbrengen. Dit is een klein staafje of rondje met gegevens. De chip is uit te lezen met een uitleesapparaat. Het is niet mogelijk een fiets te laten volgen via een satelliet.

Maak gebruik van een stalling.

Laat uw fiets ’s avonds of ’s nachts niet op een onverlichte plek staan.

Laat geen waardevolle spullen achter in fietstassen.

Zorg voor een goed slot op de deur van uw schuur of berging.

Hoe beveilig ik mijn fiets?

De ideale situatie is om zowel het frame als de beide wielen vast te maken. Als u alleen uw wielen vastmaakt, kunnen ze nog steeds uw fiets opladen of met de fiets zonder wiel gaan lopen. Stalt u uw fiets voor langere tijd? Maak dan ten minste het frame vast.

Maak uw fiets met het frame vast aan een vast voorwerp dat dieven niet kunnen verplaatsen. Bijvoorbeeld aan een paal.

Gebruik goede sloten en eventueel zelfs twee (verschillende) sloten.

Gebruikt u een ketting- of kabelslot? Bevestig het dan hoog en los. Hoog van de grond bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar en doorzagen is moeilijker wanneer het slot los hangt. Wanneer een kettingslot tegen de grond hangt, kan de grond worden gebruikt bij het breken van een slot.

Een beugelslot kunt u het beste zo laag mogelijk hangen. Vul de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op.