Gebiedsagenten op Almeerse stations tegen geweld NS-personeel

Foto: Edo Dijkgraaf/cc-by-2.0 Generic

Sinds afgelopen weekeinde patrouilleren er extra agenten op de Almeerse treinstations. Dit is een van de maatregelen die getroffen is om het geweld tegen NS-personeel aan te pakken.

Hat Vakbond voor Rijdend Personeel heeft de beschikking gekregen over 20 ‘gebiedsagenten’. Deze agenten worden ingezet op trajecten waar regelmatig sprake is van geweld. Maandelijks wordt bepaald welke stations extra aandacht verdienen. Zo zullen de gebiedsagenten eerder worden ingezet als er een evenement georganiseerd wordt in de buurt.

De gebiedsagent heeft een coördinerende rol. Ze zijn het aanspreekpunt van de politie op het station, maar ook “de verbindende schakel voor het afhandelen van verdachten, het doen van aangifte en eventuele bemiddeling naar zijn collega’s van de regiopolitie”.

Naast de gebiedsagenten blijft ook het Veiligheid en Serviceteam van de NS actief, evenals beveiligers. Daarnaast pakt de NS agressie hard aan. De Veiligheidscentrale behandelt elke agressie-melding van een NS-medewerker als spoedmelding. En een overtreder krijgt altijd een boete.

Almere is niet de enige plaats waar de gebiedsagenten zich op richten. Onder meer Amsterdam, Breda, Den Haag en Zwolle kunnen ook bezoek van de agenten verwachten.

In november zullen de betrokken partijen analyseren of de getroffen maatregelen de gewenste resultaten hebben opgeleverd.