Direct ophangen als oplichters bellen

Foto: ClkerFreeVectorImages/cc-by-cc0

Er zijn momenteel veel Almeerders die te maken krijgen met criminelen die vanuit India bellen en beweren dat de computer een gevaarlijk heeft dat direct opgelost moet worden. Als ze bellen direct ophangen. Ze gebruiken vaak de nummers  0263731942 en 3126731942

Op verschillende lokale FB pagina’s zijn Almeerders druk bezig om elkaar te waarschuwen. Een van deze oproepen is treffend:

Waarschuwing:
Ik wordt zojuist op mijn huis telefoon gebeld door een Indiaas klinkende vrouw die zegt dat ze van Windows technical department is. Heb meteen opgehangen, want het zijn volgens mij oplichters. Mssn doen ze wel een bel rondje Almere. Dus wees gewaarschuwd!

 

Wat zijn deze scammers voor figuren.  Ze  ‘waarschuwen’, meestal in gebrekking engels, het slachtoffer dat het systeem fouten bevat en/of het systeem geinfecteerd is met malware en bieden aan op afstand het probleem op te lossen. Als het vertrouwen is gewonnen, proberen ze via hulp op afstand te laten zien wat er mis is. Als ze toegang hebben verkregen worden er virussen geplaatst, windows bestanden verwijderd. of er wordt een wachtwoord gezet op de computer waarna het slachtoffer niet meer kan inloggen.

Wees wantrouwig en bij twijfel direct ophangen.