Almere – Voorzichtig met taart en bloemen aan de deur

Foto: hansiline/cc-by-cc0

Oplichters zijn en blijven sluw. Een Almeerder kreeg direct argwaan toen een grote man voor zijn deur stond met een grote taart en een brede glimlach.
Hij vertrouwde het niet vooral omdat hij de man niet kon verstaan. ,Het was een kale man met een bomberjack. De taart drukte hij met kracht in mijn armen. Ik duwde die doos direct terug en toen liep hij schreeuwend weg. Dat was dus geen zuivere koffie. Ik hoop dat iedereen goed uitkijkt als er een onbekende voor de deur staat.’

Het aanbieden van bloemen of taart is bij oplichters al langere tijd een bekende truc.
Al lang een populaire truc, die opvallend vaak door (jonge) vrouwen wordt gebruikt. Vaak werken ze in duo’s. Ze bellen aan met de smoes dat u bloemen of een taart krijgt omdat u de oudste bewoner in de wijk bent. Of ze hebben een variant op dit verhaal. Eenmaal binnen willen ze de taart graag met u aansnijden of de bloemen in een vaas zetten. Terwijl de één u afleidt, slaat de ander haar slag en gaat op zoek naar waardevolle spullen, geld en bankpasjes.

Wat te doen?
Doe niet zomaar open; gebruik een kierstand­houder of sta mensen via een raam te woord. En als u de deur toch opent: laat de aanbieders niet zomaar binnen. Vraag legitimatie en neem de cadeaus bij de voordeur aan. Soms glipt een van beiden ongemerkt naar binnen omdat de deur niet direct dicht gaat. Let erop dat u die altijd sluit! Besluit u een vreemde toch binnen te laten, sluit dan zelf de deur achter hem/haar.