30-jarige Almeerder aangehouden voor hennepteelt Opmeer

Foto: Martijn/cc-by-sa-2.0 Generic

Opmeer en Hoorn – De politie heeft dinsdagmiddag in Opmeer en Hoorn twee hennepkwekerijen aangetroffen.

In een woning aan de Sleutelbloem in Opmeer is een hennepkwekerij aangetroffen met meer dan 100 planten. Uit onderzoek is gebleken dat er eerdere oogsten zijn geweest. Tevens bleek er sprake van diefstal van stroom. Er zijn twee mannen, een 30-jarige man uit Almere en een 28-jarige man uit Opmeer, aangehouden.

In een woning aan de John Raedeckerhof in Hoorn is op de zolder een voormalige hennepkwekerij ontdekt. Er hadden bijna 200 potten gestaan en er zijn ruim 200 wortelstelsels van hennepplanten aangetroffen. Verder is er veel hennepafval gevonden. Er is sprake van diefstal van stroom en ook de watermeter had de bewoner verwijderd.

Er zijn vier verdachten aangehouden, te weten een 44-jarige man uit Hoorn, een 39-jarige man uit Zwaag, een 45-jarige man uit Hoorn en een 34-jarige man uit Hoorn. De vier verdachten zijn ingesloten en de politie heeft een onderzoek ingesteld.

Het gevaar van hennepteelt

Mocht zich een hennepkwekerij bij u in de buurt bevinden, dan loopt u risico op brand door kortsluiting en lekkage. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt gebruiken onderling veel geweld. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie.

Wie teelt en kweekt?

Thuistelers zijn vaak financieel afhankelijk van criminelen/criminele organisaties. Zelfstandige telers werken voor eigen rekening en risico. Ze zetten hennep af bij verschillende opkopers. Zelfstandige telers kweken in eigen huis. Net zoals zelfstandige telers werken bedrijfstelers voor eigen rekening en risico. Zelfstandige bedrijfstelers kweken echter niet in eigen huis, maar hebben grote aantallen hennepplanten in meerdere kwekerijen staan.

Hennepexploitanten hebben meerdere kwekerijen in ruimten van anderen. Ze maken deel uit van criminele organisaties. Ze maken gebruik van verhuurders/beheerders om de kwekerijen te runnen. Zo blijven ze zelf uit beeld.

Consequenties

De telers die in opdracht werken voor iemand zitten veelal in de financiële problemen. Snel geld verdienen is het doel van het kweken. Alle handelingen van personen die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen zijn strafbaar. Hierop staat een maximale gevangenisstraf van drie jaar en een geldboeten van maximaal €81.000. Ook is het mogelijk voor de politie en OM een strafrechtelijk financieel onderzoek in te stellen en crimineel verkregen vermogen af te pakken.

Ook andere instanties als nutsbedrijven kunnen aangifte tegen de telers doen, als het een huurwoning betreft kunnen zij hun woning kwijtraken en eventueel een uitkering verliezen.

Melden

Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000.

Bericht overgenomen van: