Politie adviezen : Ouders en kinderen veiliger op sociale media

Foto: Eric Ward/cc-by-sa-2.0 Generic

De politie komt met tien adviezen waardoor ouders de eigen kinderen beter in de gaten kunnen houden op de sociale media. En blijf vooral alert en schakel als u er niet uitkomt hulp in.

We leven in een mediacultuur. Voortdurend zijn we omringd door een enorme variatie aan media. Vooral jongeren maken volop gebuik van oude en nieuwe media. Zij staan er (soms letterlijk) mee op en gaan ermee naar bed. Media zijn voor jongeren een bron van informatie, communicatie en amusement. Per dag besteden zij gemiddeld zes uur aan allerlei soorten media. Vaak hebben zij televisie, computer en mobiele telefoon tegelijkertijd aan staan. Jongeren zijn met media vergroeid. Chatten, internetten, whatsappen zijn voor hen een tweede natuur geworden.
Internet en social media hebben zowel positieve als negatieve kanten. Van de week werd een collega benaderd door ouders van een jeugdige. De ouders vertelden dat hun kind werd uitgescholden en bedreigd door een andere jeugdige. De collega heeft het verhaal aangehoord en heeft contact opgenomen met de tegenpartij. De collega wilde graag bemiddelend optreden en heeft allebei de jeugdigen en de ouders uitgenodigd voor een verhelderend gesprek op het politiebureau. Uit dit gesprek kwam naar voren dat beiden jeugdigen behoorlijke verwensingen naar elkaar hadden gedaan. De verwensingen staan gepubliceerd onder dit bericht. Ouders hebben een goed gesprek gehouden met hun kind en zij beloofden beterschap.
Wij willen u als politie 10 adviezen meegeven voor Media opvoeding voor u zelf en uw kind. Dit omdat jeugdigen heel gemakkelijk alles op social media zetten zonder daarbij na te denken wat de eventuele gevolgen kunnen zijn.
1 houd alle lijnen open en blijf communiceren.
2 toon interesse, maar respecteer de privacy.
3 verbied niet te veel, vraag naar het waarom van een actie.
4 denk niet, dat doet mijn kind niet. Kinderen zijn slimmer dan u denkt.
5 indien u er niet samen uit komt, schakel Hulp in.
6 geef zelf het goede voorbeeld.
7 begeleid uw kind online en vraag naar online vriendjes en vriendinnetjes.
8 Let op uw eigen mediagedrag.
9 durf kritisch te zijn over wat u ziet in de media.
10 praat thuis over social media en de gevaren hiervan.
Graag dit bericht delen voor een groter bereik.