Zuster Katja Schuurman gaat de gevangenis in

Foto: gevangenismonologen

De acteurs Birgit Schuurman, de zuster van, Kenneth Herdigein en Poal Cairo gaan de gevangenis in. In het najaar van 2017 was de veelgeprezen muziektheatervoorstelling Gevangenis Monologen te zien voor publiek tijdens 25 uitverkochte voorstellingen. Tussen 18 juni en 11 juli wordt de voorstelling dertig maal gespeeld in vijftien penitentiaire inrichtingen in het hele land. Het publiek bestaat uit gedetineerden en gevangenispersoneel.

Toernee
De première was op maandag 18 juni in de penitentiaire inrichting (PI) Essserheem in Veenhuizen en vandaag was de PI Almere aan de beurt. Schrijver/theatermaker Christine Otten, één van bedenkers van de Gevangenis Monologen, is blij dat deze tournee mogelijk is gemaakt door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). “Dit geeft toch weer een hele nieuwe dimensie aan het stuk. De optredens voor publiek waren te zien in de voormalige gevangenissen in Amsterdam, Arnhem, Haarlem en Utrecht. Ook heel bijzonder, maar nu staan we op de planken in echte gevangenissen. Met gedetineerden als publiek. We vertellen eigenlijk hun verhaal en zijn heel benieuwd hoe zij reageren.”

Wesley
Eén van de personen die in de voorstelling centraal staat is ex-gedetineerde Wesley. Zijn leven bestond uit een moeilijke jeugd, geweldsdelicten en detentie. Maar uiteindelijk heeft Wesley zijn leven weer op orde gekregen, al ging dat niet zonder slag of stoot. De Gevangenis Monologen vertelt zijn verhaal en dat van een andere ex-gedetineerde. Het zijn verhalen over misdaad, liefde, tegenslag, vriendschap en kansen pakken. In aanwezigheid van Wesley is na afloop van de voorstelling een nagesprek gevoerd met de gedetineerden en gevangenismedewerkers. Wat vonden zij van de voorstelling en hoe kijken zij aan tegen aspecten als vergelding, uitsluiting, herstel richting slachtoffers en een terugkeer in de maatschappij? Eén van de aanwezige gedetineerden geeft aan geraakt te zijn door het stuk en veel te herkennen: innerlijke agressie, stress en frustratie. “Maar ik heb het kunnen omzetten in iets positiefs, door veel te gaan sporten. Nu motiveer ik anderen om hetzelfde te doen.”

De Gevangenis Monologen en Stichting Ideefix
De Gevangenis Monologen is gebaseerd op de verhalen die zijn opgetekend en bewerkt voor het theater door de schrijvers Herman Koch en Christine Otten op basis van hun ontmoetingen met (ex-)gedetineerden. De regisseur van het stuk is Kasper Kapteijn en muzikant Lorijn von Pikartz draagt zorg voor de speciale muzikale arrangementen. Stichting Ideefix is nauw betrokken bij de Gevangenis Monologen en gebruikt de voorstelling om een discussie over detentie op gang te brengen.