Yarden maakt de dood bespreekbaar in Dierenpark

Foto: Yarden uitvaart

Uitvaartorganisatie Yarden maakt op woensdag 24 mei de dood’ bespreekbaar voor scholieren uit de bovenbouw van basisschool Het Samenspel uit Almere. Met de hulp van de olifanten in Dierenpark Amersfoort wordt de dood uit de taboesfeer gehaald. Olifantenexpert Marjo Hoedemaker laat kinderen op een laagdrempelige wijze kennismaken met afscheid nemen, de dood en rouw. Kinderen leren van de excursie dat de dood een onderdeel is van het leven, waar je gewoon over kan en mag praten.

Dieren rouwen ook
Olifantenexpert Marjo Hoedemaker: ‘Olifanten zijn net als mensen groepsdieren, die in diepe rouw zijn wanneer een soortgenoot overlijdt. Ze raken hun overleden soortgenoot nog een laatste keer aan en gooien er bladeren en zand overheen. Evenals mensen hebben zij rituelen bij het overlijden van een vriend of familielid.’ Na een presentatie bij de olifanten en ook bij het bavianenverblijf, wordt er klassikaal nagepraat over het rouwgedrag van dieren. Hierbij wordt samen met de kinderen het rouwgedrag tussen mens en dier vergeleken.

Uit de taboesfeer
Monique Houtzager, relatiemanager bij Yarden: ‘Kinderen leren van deze excursie dat de dood geen taboe hoeft te zijn. Zij beleven rouw heel erg puur en moeten zich dus thuis én op school veilig genoeg voelen om daarover te kunnen praten. Dit onderwijsproject draagt daar op een zeer positieve manier aan bij. Ik vind het fantastisch dat Yarden een bijdrage kan leveren aan het bespreekbaar maken van rouw.’

De dood is doodgewoon
Ieder kind krijgt vroeg of laat met de dood te maken. De dood van een huisdier, iemand uit de straat, een opa of oma, of nog dichterbij: een papa, mama, broertje of zusje. De dood kan een enorme impact hebben op het leven van een kind. Het is belangrijk dat kinderen ervaren dat het doodgewoon is om daar thuis, op school en met vriendjes en vriendinnetjes over te praten. Dat bewustzijn is de bagage die de kinderen deze dag meekrijgen. Zo zijn ze alvast wat voorbereid op het verlies dat ze in hun leven gaan ervaren.