Wildplasser twee keer op bon geslingerd

Foto: wikimedia-commons

Bas uit Almere kan er nu wel om lachen maar baalde vorige week flink. ,Ik ben na het stappen met collega’s met de trein naar huis gegaan. Mijn blaas zat vol en omdat er geen toilet meer in de trein is moest ik sprinten naar de eerste boom die ik zag. Een agent zag dat en slingerde mij op de bon.’  Een dag later ging hij zijn kinderen naar zijn moeder brengen. Onderweg kreeg hij weer hoge nood. ,Ik stapte uit voor een plas maar had niet gezien dat er een politie wagen stond en opnieuw een bon. Ik schaamde me voor mijn kinderen die ervan schrokken. Later begreep ik dat dit gepis mij 280 euro heeft gekost. Zonde van de poen, dus nooit meer doen.’

Wildplassen is het plassen in het openbaar, op een plaats die daar niet voor bedoeld is. Bijvoorbeeld tegen een boom, een lantaarnpaal of in een portiek. Dit geeft veel overlast, met name vanwege de stank. Vaak wordt wildplassen via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden en daarom krijg je er een boete voor.

Wildplassen buiten de bebouwde kom

In de APV staan de regels op het gebied van openbare orde en veiligheid binnen de gemeente. Buiten de bebouwde kom is wildplassen vaak niet strafbaar, maar dat is afhankelijk van de plaatselijke verordeningen die zich vaak alleen tot de bebouwde kom beperken. Als je betrapt wordt op wildplassen, kost je dat € 140. Het boetebedrag van dit moment kun je vinden in de boetebase van het Openbaar Ministerie.