Welke dieren scharrelen er ‘s nachts in uw tuin

Foto: gemeente almere

Benieuwd naar welke dieren er ’s nachts in alle rust door uw tuin lopen? Geef u op bij het Landschapsbeheer Flevoland en plaats een wildcamera die het nachtleven in uw tuin onderzoekt. In Lelystad leverde dit al een goed beeld op van welke (zoog)dieren er in de stad leven.

Het Landschapsbeheer breidt het project daarom nu ook uit naar de gemeente Almere. De camera’s reageren op bewegingen in de tuin en als zij iets waarnemen, wordt er voor dertig seconden een opname gemaakt. Daarmee krijgt u een beeld van de dieren die in uw tuin aanwezig zijn. Het streven is om de camera’s verspreid in tuinen door heel Almere te plaatsen. Er zijn vijftig camera’s, dus wees er snel bij.

Studenten van de Aeres Hogeschool plaatsen de camera’s voor twee weken in de tuinen. Ook verwerken zij de gegevens en voeren zij de waarnemingen in.

Het doel van de gemeente is om meer zicht te krijgen op wat voor dieren er de stad aanwezig zijn. Daarnaast willen we inwoners meer bewust maken over wat voor gevolgen de inrichting van hun tuin voor dieren heeft. Naast een nestkastje en voer is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat dieren schuilmogelijkheden hebben in struiken. Voor egels zijn tuinen door de vele schuttingen minder goed te bereiken, maar door kleine maatregelen is vaak al een en ander te verbeteren. De studenten kunnen u daar ook over adviseren.

Wie geïnteresseerd is, kan zich aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected]