Walbeschoeing in Almere Buiten

Foto: gemeene almere

Bij het Meridiaanpark is vorige maand gestart met het aanbrengen van een nieuwe biobased walbeschoeiing. Een walbeschoeiing is een constructie die een oever beschermt tegen afkalven, golfkrachten en andere invloeden die de stabiliteit van de waterkant in gevaar brengen. De biobased walbeschoeiing in Almere Buiten voorkomt dat het zand van de oever in het water zakt.

Normaal gesproken worden de beschoeiingen uit tropisch hardhout gemaakt. Het bijzondere aan deze walbeschoeiing is dat deze gemaakt is van vezels van met name gras en waterplanten in combinatie met aardappelzetmeel, dit samen vormt een biocomposiet materiaal. Dat betekent dat biomassa reststromen uit de eigen omgeving gebruikt worden om een materiaal te maken dat lang meegaat en aan het eind van haar levenscyclus weer als volwaardige grondstof gebruikt kan worden.

De walbschoeiing in het Meridiaanpark is 105 meter lang. De bedoeling is om de komende jaren door heel Almere walbeschoeiing van gras en waterplanten te plaatsen, laat de woordvoerder van de gemeente weten