Voedseloverschotten voor Almeerse minima

Foto: aos

Zending over Grenzen en Buitengewoon Almere hebben op 30 mei 5 vrachtwagens ontvangen met gedoneerde producten van de PLMA- (retailvak)beurs. Deze zijn op 31 mei en 1 juni gesorteerd en gegeven aan de minimumhuishoudens in Almere of de grens overgegaan naar de kansarmen in Oost-Europa. Ruim 375 vrijwilligers hebben hieraan meegeholpen, waaronder wethouder Tjeerd Herrema van de gemeente Almere. In totaal zijn er 5.000 pakketten met voedsel en 600 maaltijden gemaakt voor de minimumhuishoudens in Almere en zijn 90 pallets vol voedsel en huishoudelijke artikelen verscheept naar Oost-Europa.

De PLMA- (retailvak)beurs was van 29 tot en met 30 mei in de RAI in Amsterdam. Dit is een internationale beurs waarop producenten allerlei food en non-food producten presenteren aan de Nederlandse markt met als doel dat Nederlandse supermarkten deze producten willen verkopen. De producenten, van ruim 2.600 stands op de beurs, konden ervoor kiezen om hun producten na afloop van de beurs te doneren aan het goede doel. Al ruim 20 jaar is Zending over Grenzen het goede doel en jaarlijks kiezen zij nog een goed doel in Nederland uit om mee samen te werken. Dit jaar waren Zending over Grenzen en Buitengewoon Almere het goede doel.

Zending over Grenzen en Buitengewoon Almere werken dit jaar samen om minimumhuishoudens in Almere en in Oost-Europa te voorzien van de gedoneerde producten. Op 30 mei, na het einde van de beurs, zijn er ruim 90 vrijwilligers de beursvloer opgegaan om alle gedoneerde producten op te halen. Vervolgens zijn deze producten in vrachtwagens geladen en naar Almere vervoerd. Producten langer dan drie maanden houdbaar mogen de grens over. Zending over Grenzen draagt hier zorg aan en zorgt ervoor dat de kansarmen in Oost-Europa deze producten ontvangen. De goederen komen bijvoorbeeld terecht bij de zomerkampen die Zending over Grenzen ’s zomers organiseert; een meerdaags kamp waar kinderen uit schrijnende situaties weer even kind kunnen zijn. Elke dag een gezonde en lekkere maaltijd eten is voor deze kinderen uniek en Zending over Grenzen is heel dankbaar dat onder meer de kinderen veel plezier zullen hebben van de ingezamelde producten.

Producten die korter houdbaar zijn dan drie maanden mogen de grens niet over en blijven daarom in Almere. Op 31 mei en 1 juni hebben ruim 280 vrijwilligers, waaronder Tjeerd Herrema, de producten gesorteerd bij (leer)werkbedrijven Weethoejeleeft en Tractio/Tomingroep. “Verspilling van voedsel is één van de uitdagingen waar we mee te maken hebben”, vertelt hij. “Daar hoort, als je de situatie in de wereld bekijkt, direct ook het vraagstuk van verdeling bij. Ik stoor me enorm aan de manier waarop er in de delen van de wereld waar geen gebrek aan voedsel is met het overschot wordt omgegaan. Vanuit Almere zijn we bezig op vele vlakken om ons voor te bereiden op de toekomst. Daar hoort een antwoord op die problemen ook bij. Daar hoort een verdeling van het overschot, en dat is helaas ook hier nodig, ook bij. Ik draag daar graag een steentje en het liefst een hele dikke steen aan bij”, aldus Tjeerd.

Het voedsel bestemd voor de Almeerse minimumhuishoudens is door de vrijwilligers verdeeld over gratis verrassingspakketten in de vorm van doosjes en boodschappentassen. De vrijwilligers hebben diverse pakketten samengesteld met veel verse exclusieve producten. Ruim 5.000 pakketten hebben ze kunnen samenstellen. De gezinnen in Almere hebben direct hun pakketten ontvangen en keken hun ogen uit en waren ontzettend verrast. Daarnaast zijn er 600 gezonde, warme maaltijden bereid met behulp van chefs (ook vrijwilligers). Deze maaltijden zijn bij de partners van Buitengewoon Almere bereid.

Deze actie had nooit zonder alle partners gekund. Zo zijn er onder andere tassen gedoneerd, zijn koelvrachtwagens gratis ingezet, is de locatie voor het sorteren beschikbaar gesteld, etc. En dat allemaal om de minimumhuishoudens in Almere en Oost-Europa eten te kunnen bieden.

Zie ook: www.zendingovergrenzen.nl