Truda van der Kooij: Wat is vriendschap

Foto: t. van der kooij
Truda van der Kooij is een stijgende ster in de Nederlandse showbizz. Ze schrijft ook graag en komt dan met belangrijke thema ‘s. Deze keer over VRIENDSCHAP. ¬†Bestaat dat nog en wanneer is iemand een vriend. Deze column is zeer persoonlijk en prachtig opgeschreven:
Wat is vriendschap? Vriendschap,er is al zoveel over gezegd en geschreven. Mijn vrienden zijn op 1 hand te tellen,het zijn mensen die ik al jaren ken,ikzelf ben niet zo van de afwisseling en ben erg zuinig op het kleine groepje zorgvuldig aangelegde “gekken” waarmee ik al jaren op dezelfde lijn lig en lief en leed mee deel. Echte! Vriendschap is samen kunnen lachen maar ook samen kunnen huilen.
Je trouwste vrienden leer je kennen in je slechtste tijden!. Je moet er oerlelijk uit kunnen zien hangend in je trainingspak en makeuploos op de bank met een bak popcorn en een fles wijn,uren niks tegen elkaar hoeven zeggen als je daar geen zin in hebt,of juist hysterisch kunnen lachen om idd!
Ook niks!! Of in mijn geval tijdens Een optreden,waar de mensen amper op je reageren,het stoom je bijna uit je oren komt omdat je zo je best staat te doen,maar de stemming te vergelijken is met het borreluurtje na een crematie!. Maar dan..dan! pakt een van je beste vriendinnen haar luchtgitaar,springt de Dansvloer op,en staat me daar loeihard voor lul tijdens de luchtgitaar show die ze weggeeft luidkeels meezingend op mijn muziek, 80 man haar met grote ogen aankijkend!
Die mensen waren er zo van onder de indruk dat binnen 60 seconden de dansvloer volstond! Dat! Noem ik nou vriendschap! Vrienden zijn de familie die je zelf uitzoekt word er wel eens gezegd! Je familie krijg je..en als je het daar dan ook nog eens mee treft zoals ik,dan ben je een gelukkig mens. Dan nog mijn online vrienden,leuke mensen die op de voet volgen wat ik doe,vaak tijdens een optreden opduiken voor het podium om naar me te komen kijken en een praatje of foto komen maken,ik denk dan vaak:hoezo? Kunnen volgens velen online vrienden geen echte vrienden zijn?
Natuurlijk zitten daar ook “aparte” vrienden tussen,ik krijg de raarste verzoekjes,van spraakberichtjes in mijn inbox vragend of ik met mijn naaldhakken over de desbetreffende heer zijn rug wil stampen(de arme man weet niet waar hij aan begint,dat word met mij op zijn rug minimaal een dwarslaesie). Tot heren die foto’s van zichzelf sturen in de meest prachtige jurkjes die enorm graag willen weten waar ik mijn prachtige panty’s vandaan haal (1,75 bij de jumbo!) Vriendschap..het is niet altijd een illusie zoals Henk Westbroek dat zo mooi bezong,echte vrienden bestaan! Maar ze zijn zeldzaam,dus wees er zuinig op.