Terrorist woonde jarenlang in Almere

Een Iraanse man die in 2015 werd geliquideerd in Almere, was vrijwel zeker verantwoordelijk voor de grootste aanslag in de geschiedenis van Iran. Dat schrijft Het Parool.
De reacties van buurtbewoners is geschokt. Een oud collega van de terrorist. ”Onder de naam Ali Motamed was hij in de jaren 80 in Nederland een nieuw leven begonnen. In werkelijkheid heette hij Mohammad Reza Kolahi Samadi. Bij de bomaanslag in 1981 op het hoofdkwartier van de Islamitische Republikeinse Partij in Teheran kwamen 73 mensen om het leven. Onvoorstelbaar dat zo’n crimineel hier rustig kon leven en werken als electricien.”

De terrorist kwam na de aanslag als politiek vluchteling naar Nederland. Volgens Het Parool meldde hij zich bij de autoriteiten met zijn nieuwe naam en kreeg hij al snel een huis en verblijfsvergunning. Bij de Nederlandse politie was hij niet bekend.

De liquidatiezaak werd afgelopen vrijdag behandeld in de rechtbank. De twee verdachten, Anouar A.B. en Moreo M., waren niet bij de zitting aanwezig, hun advocaten wel. Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee ervan dat ze Motamed met een vuurwapen in het hoofd hebben geschoten.