Startdiploma als bewijs van doorzettingsvermogen en vakkennis

Foto: gemeente Almere

De rode loper ging woensdagavond uit bij het Almeerse stadhuis. Leerlingen van het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs werden met alle egards ontvangen in een feestelijk versierde Burgerzaal. Daar mochten zij hun startdiploma in ontvangst nemen in aanwezigheid van familie, vrienden en begeleiders. Wethouders Froukje de Jonge en René Peeters reikten de diploma’s uit en feliciteerden de leerlingen met hun behaalde prestaties.

De leerlingen die het startdiploma hebben ontvangen, sluiten hun schoolperiode af en zijn klaar voor de arbeidsmarkt. Zij kunnen bijvoorbeeld aan het werk als vorkheftruckchauffeur, orderpicker, winkelassistent of keukenassistent. De meeste leerlingen hebben intussen al een baan gevonden. Daar hebben zij begeleiding bij gekregen die doorgaat wanneer ze eenmaal aan het werk zijn. Dit draagt bij aan het streven naar een passende arbeidsplek voor iedere jongere.

Doorzettingsvermogen en vakkennis

Het startdiploma is bedoeld als een startkwalificatie. Elke leerling in Nederland moet een startkwalificatie halen: een diploma van mbo 2, mbo 3, mbo 4, havo, vwo of hoger. Zo’n startkwalificatie geeft genoeg ‘bagage’ om verder te studeren of werk te vinden. Voor sommige leerlingen is leren tot dat niveau echter een te zware opgave. Met het startdiploma kunnen deze leerlingen bij toekomstige werkgevers in Almere laten zien dat ze over voldoende doorzettingsvermogen en vakkennis beschikken. In Nederland is het startdiploma een unicum.