Sociale initiatieven krijgen gratis boomstammen Weerwatereiland

Foto: pixabay

Deze week krijgen in totaal 18 sociale initiatieven in Almere een aantal boomstammen, afkomstig van het Weerwatereiland. Daarmee krijgt het gerooide hout een goede bestemming.

In 2022 vindt aan de zuidoever van het Weerwater de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade plaats. Om ruimte te maken voor nieuwe bomen in de bijzondere bomentuin (arboretum) van de Floriade, zijn vooral op het Weerwatereiland diverse bomen gerooid. De gemeente heeft besloten een deel van deze bomen ter beschikking te stellen aan sociale initiatieven in Almere. Het betreft essen en populieren met een gemiddelde lengte van 2.40 meter en een doorsnee van circa 40 cm.

De gemeente heeft de sociale initiatieven in Almere die zich bezighouden met houtbewerking, in de gelegenheid gesteld om met voorstellen te komen voor het gebruik van het hout van deze bomen. In totaal hebben zich 18 sociale organisaties (in samenwerking of alleen) ingeschreven voor het hout van de Floriade.

De meeste boomstammen gaan naar de VG Coalitie en Kwintes,/Groen en Meer. Deze alliantie wil het hout inzetten voor projecten die mensen helpen op weg naar (nieuw) werk. Ook willen zij het hout gaan toepassen op het toekomstig Floriadeterrein voor bijvoorbeeld een een informatiestand. Een tweede ‘winnaar’ is het samenwerkingsverband Carre pour travail / Just Motivate / Nu jij. Zij zullen met gebruikmaking van hun eigen zaagmachine banken en meubels voor in de pluktuin maken. Weet hoe je leeft / Vitree jeugdhulp krijgt ook een aantal bomen. Samen met de cliënten van beide organisaties willen zij houten bakken voor maken.

De Witte Olifant en Atelier A93 gaan mooie kunstcreaties maken, zoals totempalen en beeldhouwwerken van het hout van de Floriade. Zo krijgt het gerooide hout uiteenlopende bestemmingen.