Ontdek Floriade tijdens Floriade Festival

Foto: lex beers/ aos

Op 16 en 17 juni staat Almere in het teken van de eerste editie van het Floriade Festival 2018. Een voorproefje op de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die in 2022 in Almere gaat plaatsvinden. Met het thema ‘Van Grond tot Mond’ laat de organisatie van de Floriade de bezoekers alvast kennis maken met verschillende oplossingen en initiatieven op het gebied van de levensloop van ons eten en drinken. Het festival strekt zich uit van het Forum, naar de Esplanade en het Floriadeterrein. Met de gratis pendelboot over het Weerwater zijn het Utopia-eiland, het Weerwatereiland en het Floriadepaviljoen aan de Sturmeyweg makkelijk bereikbaar.
Activiteiten stadscentrum

Op het Forum komt een tent waar je onder ander een kijkje kunt nemen in het grondlab, kennis kunt maken met vertical farming, zelf hapjes en drankjes van de toekomst kunt bereiden en kunt ontdekken hoe je voedsel maximaal benut. Over de stad verspreid zijn er kookdemonstraties en signeersessies en staan er marktkraampjes met de lekkerste streekproducten en meer. Kijk op www.floriadefestival.nl voor het gehele programma.

Activiteiten Floriadeterrein
Ben je nieuwsgierig naar de vorderingen van de Expo, dan biedt de Floriade aan de bezoekers van het Floriade Festival een gratis pendelboot vanaf de Esplanade over het Weerwater en terug. Aan de overkant van het water maak je kennis met het Floriadeterrein. Zo kan je op het Utopia-eiland samen met een gids een wandeling maken door het voedselbos en op stap gaan met Bo de Bever. Zelf op ontdekkingstocht is ook mogelijk. Het terrein rondom het Floriadepaviljoen wordt omgetoverd tot picknickplek, waar je kan genieten van hapjes van de snackbar van de toekomst, zoals het broodje Knakwortel en groentefriet. Voor een uitgebreide update over de stand van zaken kunnen geïnteresseerden presentaties bijwonen in het Floriadepaviljoen. Na afloop is er ruimte voor vragen aan de organisatoren.

Kleine attentie
Voor bezoekers die gebruik maken van de pendelboot én deelnemen aan de presentatie én meelopen met de rondleiding ligt er een leuk aandenken klaar bij het Floriadepaviljoen. Dit is zolang de voorraad strekt.
Floriade Fietstocht

Op 16 juni vindt ook de Floriade Fietstocht plaats. De zeer sportieve fietser kan deelnemen aan een route van 100 km naar onder andere Amsterdam Zuidoost en de Gooi en Vechtstreek. In deze tocht zijn een aantal zeer informatieve stops ingepland. Is deze rit wat te lang, dan kan je ook deelnemen aan een rit van 25 km langs vier Growing-Green initiatieven in Almere. En zelfs aan de recreatieve fietser is gedacht met een rondje Weerwater van 7 km met behulp van een fiets- en stempelkaart.

Uitreiking spelden
Het Floriade Festival is ook het podium voor de tiende editie van de uitreiking van de Growing Green-speldjes aan de nieuwe Groene Spelddragers. Een onderscheiding die Almeerse bewoners en ondernemers als blijk van waardering krijgen, bij gezonde, groene initiatieven in de stad. Tijdens de opening van het Floriade Festival worden op zaterdag 16 juni om 10 uur de speldjes uitgereikt. Doelstelling is, dat Almere in 2022 het symbolische aantal van 2.022 Groene Spelddragers kent.

Floriade Almere 2022
Iedere tien jaar wordt de Floriade op een andere locatie georganiseerd. Van 28 april tot en met 23 oktober 2022 is Almere gaststad van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Almere 2022. Op het Floriadeterrein, dat 60 hectare beslaat, staan de subthema’s ‘Voedsel’ (oplossingen voor voedselproductie en –veiligheid), ‘Groen’ (Groene Stad Arboretum en oer- en voedselbos), ‘Energie’ (duurzame energie-oplossingen) en ‘Gezondheid’ (gezonde leefomgeving) centraal. Het terrein ligt aan het Weerwater, goed te bereiken vanaf de A6 en via de toekomstige brug.

Foto: Lex Beers