Nieuwbouw basisschool Odyssee is klaar voor gebruik

Directeur Esther Merks in het buitenlokaal op de eerste verdieping. Achter leerling Meas is de keuken te zien die in elk binnenlokaal zit.
Foto: Aangeleverd

Het nieuwe schoolgebouw voor basisschool Odyssee in Almere Poort is klaar. In de afgelopen 3,5 jaar werkte het team van Odyssee vanuit twee tijdelijke locaties. Komende maand verhuist de school naar het Homeruskwartier.

Ruimte

Het nieuwe schoolgebouw is zo vormgegeven dat het alle ruimte biedt aan leerlingen om te leren door te doen. “Dit schoolgebouw is een droom. Het is goed gelukt”, zegt directeur Esther Merks. Zij is erg blij met het nieuwe gebouw. “Van buiten is het ontworpen als een schip, wat natuurlijk bij onze naam past. De gevel gaat met de kleuren groen en geel op in de natuurlijke omgeving.” De nieuwe school is gebouwd in opdracht van de Almeerse Scholen Groep, het schoolbestuur waartoe Odyssee behoort.

Eén geheel

In de nieuwbouw vormen onderwijs en gebouw één geheel. “In ons onderwijs zoeken wij steeds contact met het dagelijks leven van onze leerlingen én met hun omgeving”, vertelt Merks. “Dit gebouw maakt het mogelijk ons onderwijsconcept, betekenisvol leren, goed vorm te geven. Alle lokalen hebben een keuken, op het dakterras hebben we een buitenlokaal en daar komt nog een moestuin bij.” Leerlingen kunnen daar leren door te doen. In de keuken rekenen ze bij het afwegen van een ingrediënt, en in het buitenlokaal staan ze rechtstreeks in contact met de elementen waarover ze leren. Ook bewegend leren is belangrijk op Odyssee. Merks: “Buiten is er ruimte om te leren tijdens spel en bewegen op het speelplein of in het buitenlokaal. Binnen kunnen de leerlingen kiezen tussen de trap of de glijbaan.”

Samen

Een ander pluspunt van de nieuwbouw is dat telkens twee groepen van hetzelfde leerjaar aan elkaar geschakeld zijn. “De lokalen delen themahoeken: een hoek voor taal, rekenen, wereldoriëntatie en creativiteit”, vertelt de directeur. “Dit vraagt samenwerking tussen de leerkrachten. Een beginnende en een meer ervaren leerkracht kunnen in deze omgeving veel van elkaar leren. Het biedt ook mogelijkheden om instructie aan leerlingen te geven op verschillende niveaus.”

Iedereen op één schip

In de week voor de wintervakantie gaan de verhuisdozen richting het Homeruspark. In het nieuwe jaar zijn dan alle leerlingen van Odyssee welkom op dit nieuwe schip. “Zij zijn al razend enthousiast. Vooral nadat we ze een filmpje lieten zien waar ik de glijbaan naar beneden nam.” Merks werkt nu verder aan de verbinding met het voortgezet onderwijs op het Arte College, een andere school van de Almeerse Scholen Groep in Almere Poort. “Ons onderwijsconcept past goed bij dat van het Arte. De oudste leerlingen gaan daar volgend jaar lessen volgen. Het Arte College is een logische keus na Odyssee.”

Meer: Almere Poort