Nieuw ontwerp voor Esplanade

Foto:

Plein06, Rotterdams strategisch ontwerpbureau voor stedenbouw en landschap heeft een nieuw ontwerp gemaakt voor de Esplanade in Almere. De ambitie is om de werkzaamheden in 2019 te starten. Het ontwerp transformeert de Esplanade van kil plein tot een groen en levendig stadsplein en een belangrijk ontmoetingspunt in de stad.

plein06, de gemeente Almere en de centrumpartners van Almere hebben zich de afgelopen tijd gezamenlijk gebogen over de vraag hoe de Esplanade kan transformeren tot dé ontmoetingsruimte van Almere Centrum, centraal in het Hart van de Stad. De plek waar alle Almeerders graag komen en vertoeven, waar activiteiten plaats vinden en gerecreëerd kan worden. Maar ook waar een rustpunt in het drukke stadsleven gevonden wordt.

In het ontwerp vergroend de Esplanade en is er specifiek aandacht gegeven aan de natuur en ecologie van het plein. Er wordt gebruik gemaakt van slimme verlichting die de Esplanade sfeervol verlicht met lampen die onder andere verwerkt zijn in de trappen, bomen en het plein zelf. In de Esplanade zullen watertrappen verwerkt worden – om zowel voor een goede afwatering van het plein te zorgen alsmede de water interactie op de Esplanade te stimuleren.

In een actief participatie traject zijn de deelnemers aan het project gezamenlijk tot een plan gekomen waar iedere partij zich goed in kan vinden. Het hoogteverschil in de Esplanade wordt benut door terrasachtige ruimten te maken die op veel verschillende manieren gebruikt kan worden.