Nationaal Theaterweekend in Almere

Foto: Nationaal Theaterweekend

Van 25 t/m 27 januari 2019 vindt voor de vierde keer het Nationaal Theaterweekend plaats, een initiatief van het Nationaal Theater Fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds. Het doel van dit landelijk evenement is om heel Nederland kennis te laten maken met het theater en de mensen te laten zien hoe leuk, mooi, waardevol, ontroerend, grappig of fijn theater kan zijn.

Maar het Nationaal Theaterweekend is er niet alleen voor “nieuwe” theaterbezoekers. Ook vaste bezoekers, jong of oud, zijn van harte welkom in de 73 deelnemende theaters. In het hele land zijn meer dan 220 voorstellingen te zien, voor slechts € 10 (excl. transactiekosten) per kaart. Daarnaast zijn er veel extra gratis activiteiten in veel deelnemende theaters. Hoe die extra activiteiten eruit zien wordt door elk theater anders ingevuld.

In 2016 werd voor het eerst het Nationaal Theaterweekend georganiseerd. Het was meteen een succes. Sinds de start van het weekend groeit niet alleen het aantal bezoekers (afgelopen editie trok 135.000 bezoekers), ook het aantal deelnemende theaters blijft groeien.

“Theater is dichterbij dan je denkt!”

Dit jaar is het motto “Theater is dichterbij dan je denkt!”. De laaggeprijsde voorstellingen en extra festiviteiten moeten er voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich laten verrassen door toneel, muziek, dans, opera, cabaret, musical, jeugdtheater en nog veel meer. En dat alles in een theater in de buurt.

De Kunstlinie Almere Flevoland doet met twee voorstellingen mee aan het Nationaal Theaterweekend. Op vrijdag kan het publiek magische momenten beleven bij de voorstelling Mind Games van Timon Krause.

Timon Krause, Henning Neidhart en Kevin Wolf presenteren een unieke 3-man show van de Nederlands en Duitse samenwerking HirnkrampfProductions. Het resultaat: een extreem verrassende, magische en vermakende mix van muziek, magie en mysterie dat je op het puntje van je stoel laat zitten van begin tot einde! Het ensemble combineert hun talenten op een creatieve manier om het onmogelijke, mogelijk te maken.

Zaterdag staat Eva Crutzen in de Middenzaal van Schouwburg Almere. Deze actrice, zangeres en cabaretière is onder andere bekend van haar medewerking aan het cabaret van Spijkers met Koppen en het satirische televisieprogramma Klikbeet. Haar derde programma “Opslaan als” kreeg lovende kritieken: 5 sterren van het NRC en het AD en 4 sterren van Dagblad van het Noorden en de Theaterkrant.

‘Opslaan als’ is een persoonlijk programma over herinneringen: waarom onthoud je de teksten van Ruth Jacott maar vergeet je de geur van iemand die er niet meer is. Haar voorstelling is, net als zijn voorgangers, een snelle en levendige verzameling sketches, verhalen, personages en liedjes, ondersteund met vette beats, underscores en video-projectie.

Extra activiteiten in het kader van dit evenement zijn er door de schouwburg niet ingepland.