Onze missie: Mensen aan werk helpen – Danny

Foto: gemeente almere

Zelf je inkomen verdienen, je ontwikkelen, mensen ontmoeten en bouwen aan je toekomst. Dat doet betaald werk met je. Daarom is de missie van de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente Almere: Mensen aan werk helpen.

Werk vinden doe je zelf, maar als dat niet lukt sta je niet alleen: de gemeente helpt mensen met een bijstandsuitkering bij het vinden van werk. Dat doen we samen met organisaties en werkgevers in onze stad en de regio, zoals de Participatiefabriek, UWV, het regionaal werkbedrijf en vele anderen. Samen bieden we mogelijkheden om werkervaring op te doen en sollicitatietrainingen, werven we vacatures en bemiddelen we bij het vervullen daarvan.

In de eerste helft van 2017 zijn honderden mensen aan het werk gegaan vanuit hun bijstandsuitkering. Soms parttime, vaak ook fulltime. In totaal konden 455 mensen dankzij werk hun bijstandsuitkering opzeggen. Daar zijn we blij mee. Samen met onze partners in de stad gaan we door met het ondersteunen van mensen met een bijstandsuitkering in hun zoektocht naar werk.

De komende tijd zullen we regelmatig verhalen delen van mensen die op verschillende manieren werk hebben gevonden. Mensen zoals Danny bijvoorbeeld.

‘Bij mijn laatste baan snapten ze niets van jongens zoals ik’ , zegt Danny. Danny is 36 jaar, woont samen en wil graag aan de slag. Maar hij heeft wel goede begeleiding nodig. Hij zat al een tijdje thuis, te wachten op een indicatie voor beschut werk. Toen kon hij via Werk en Inkomen aan de slag bij Milieuwerk. Hij begon op proef, en sinds 1 mei heeft hij een contract voor 32 uur per week. Danny: ‘Het is super leuk en leerzaam’.

Danny bedient een grote machine die automatisch koperdraad uit elektriciteitskabels splitst en de rest versnippert. ‘Ik heb een vaste begeleider, maar iedereen is bereid iets uit te leggen. Eigenlijk begeleiden we elkaar. Het voelt als één grote familie. We accepteren elkaar zoals we zijn.’

Bij Milieuwerk werken 76 betaalde krachten, allemaal mensen die het niet zouden rooien op de reguliere arbeidsmarkt. Ze recyclen en upcyclen afval. In het begin leek de afstand van Almere naar Milieuwerk (in het Amsterdamse havengebied) een probleem. Reizen is vaak lastig voor deze doelgroep. De oplossing bleek verrassend simpel: een eigen busje die heen en weer pendelt. En dat loont: behalve Danny is er nog een jongen uit Almere inmiddels in dienst bij Milieuwerk.

De dagelijkse rit naar het Amsterdamse havengebied vindt Danny geen probleem, prima te doen met het busje. Hoewel, busje? ‘We zitten ook wel eens in een limousine, als dat beter uitkomt voor het taxibedrijf. Zitten mensen onderweg naar ons te zwaaien!’

In de eerste helft van 2017 hebben honderden Almeerse bijstandsgerechtigden werk gevonden. Ook mensen met een arbeidsbeperking. Voor hen is extra begeleiding of aanpassing van de werkplek mogelijk.