Landmachtdagen in Almere

De landmacht is voor velen als ‘het lampje in een kelder, waar je nooit komt’. Heel interessant, maar eigenlijk alleen als je het nodig hebt. Denken ze. Raken mensen echter in gesprek met een militair over taken en ervaringen, klinkt achteraf steevast; “Tjee, dat wist ik niet. Dat zouden jullie heel Nederland eens moeten vertellen.”

Het werk van militairen gaat echt ergens over, maar de gemiddelde Nederlander staat daar zelden bij stil. Dat is ook wel begrijpelijk. Er is zoveel waar je je druk over kunt maken of in verdiepen. Een keer per jaar zetten we daarom als landmacht massaal het dagelijkse werk aan de kant en benaderen we de samenleving actief om eens even stil te staan bij hun krijgsmacht. In 2018 is het de vijfde keer dat we de Landmachtdagen invulling geven door het land in te trekken en ons in elke provincie op een publieke locatie te presenteren met mensen, materieel en activiteiten.

Slechts weinigen weten dat militairen in Nederland dagelijks op meerdere plaatsen hulp bieden aan politie, brandweer, gemeenten, douane en openbaar ministerie in het belang van de veiligheid. Ze weten niet dat de landmacht actief is in meer dan 15 militaire missies, verspreid over de wereld. Dat bij ons (nog maar!) zo’n 17.500 beroepsmilitairen en circa 3.500 reservisten werken. Dat onze militairen in gebieden werken waar de temperatuur oploopt tot wel 50 graden Celsius en dat ze onder die omstandigheden vanwege het werk bovendien soms 50 kilo aan uitrusting, bescherming en bewapening meetorsen. Ze weten niet dat ‘de militair’, als enige in Nederland een rechtspositie heeft waarbij de opdracht boven de eigen veiligheid gaat. Wel is er overwegend respect voor de militair, maar op basis van een tamelijk beperkt beeld. Als mensen moeten zeggen wat ze denken dat militairen doen, komt een meerderheid niet veel verder dan ‘schieten’ en ‘overleven in het bos’.

Tijdens de Landmachtdagen vertellen de militairen over hun taken, hun werk en de diversiteit ervan. Zij willen dan op zoveel mogelijk manieren contact maken met de Nederlandse bevolking, zodat deze zich een mening over de landmacht kan vormen op basis van een actueel beeld. Op zaterdag 26 mei kan dus heel Nederland kennis maken met de landmacht. Welkom!

Op zaterdag 26 mei bent u welkom op de Esplanade in Almere tussen 11:00 uur en 17:00 uur
Daar presenteert zich 45 Pantserinfanteriebataljon uit Havelte, een onderdeel van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. Er zijn voertuigen zoals de Leopard 2A6 gevechtstank, een Boxer GNK, een YBZ takelauto, er is een CV90 die deelneemt aan demonstraties en er is een CV90 en een Fennek om van dichtbij te bekijken. Er is een wervingsstand en een wapenstand en kinderen kunnen zich laten schminken. Tevens is er een hindernisbaan en klimtoren en worden er zogenaamde sociale patrouilles gelopen. En natuurlijk kunt u een praatje aanknopen met een van de circa 50 militairen die die dag in Almere zijn. U bent welkom; de militairen staan u graag te woord!

Op zaterdag 26 mei wordt alleen in Almere en tegelijk met de Landmachtdagen de Landelijke Veiligheidsdag gehouden. Tijdens deze spectaculaire dag laten verschillende hulpdiensten zien wat hun werk precies inhoudt. Bezoekers komen niet alleen te weten wat de hulpdiensten allemaal doen, maar krijgen ook tips over wat ze zelf kunnen doen in het geval van calamiteiten of om deze te voorkomen. Hiervoor staan er door het hele centrum allerlei bijzondere en interactieve activiteiten op het programma.