Landelijke prijsstijging in ‘vrije huursector’ zwakt af

Foto: CC0

Het huren van vrije sectorwoningen is in de meeste gemeentes in Noord-Holland weer duurder geworden. In Almere steeg de gemiddelde huurprijs per m2 sinds het afgelopen jaar met maar liefst 22,2 procent, zo blijkt uit de Huurmonitor over het vierde kwartaal van 2018 van woonplatform Pararius.

Daarbij moet opgemerkt worden dat de huurprijsstijging van een zittende huurder (bewoner) veel lager is dan die voor nieuwe huurders.

De krapte op de woonmarkt is de grote boosdoener. Het aantal huishoudens in Nederland zal de komende jaren alleen maar toenemen, zo stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op dit moment telt Nederland 7,9 miljoen huishoudens, in 2030 zijn dat er naar verwachting 8,5 miljoen. Het aantal inwoners in 2018 in Almere is in 2018 gegroeid met 3.522 inwoners, wat Almere meteen koploper maakt in het lijstje van snelst groeiende gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Het aanjagen van de woningbouwproductie is dus noodzakelijk.

Van alle provincies in Nederland stegen de gemiddelde vierkantemeterprijzen in Flevoland op Pararius ook het hardst; met 26,7 procent naar € 12,37. Deze prijsstijging in Flevoland wordt sterk beïnvloed door Almere. Het afgelopen kwartaal steeg de gemiddelde prijs per vierkante meter in Almere met 22,2 procent naar € 12,55. Vorig kwartaal was er bijna eenzelfde stijging zichtbaar (+20,5%) ten opzichte van het derde kwartaal in 2017.

Toch is Almere nog steeds veel goedkoper dan Amsterdam. Zo betaal je in de hoofdstad al gauw € 23,00 gemiddeld voor een vierkante meter. Ter vergelijking: in Almere ligt dit op € 12,55. De prijzen in Amsterdam stijgen wel minder hard dan in Almere, bijna 4% in het afgelopen jaar.

Bron: https://www.pararius.nl