Jongeren speeddaten met werkgevers

Foto: gemeente almere

“Hier gaat het om” zei wethouder Froukje de Jonge gisteren tijdens event Werk! ‘Niks dikke nota’s, maar gewoon kunnen solliciteren op een baan voor jou. Ongelooflijk veel succes allemaal!’ Tijdens het event Werk! konden jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt solliciteren op vacatures van Almeerse werkgevers. Ze kregen van tevoren een training om zichzelf sterk te presenteren tijdens de speeddates. Ivo Schrijvers (gemeente Almere): ‘Mooi om te zien hoe gemotiveerd ze waren. De uitslag weten we nog niet, maar matches zijn er zeker.”

Werk! richt zich op jongeren tot 35 jaar met afstand tot de arbeidsmarkt. Mensen die niet aan een baan kunnen komen wegens ziekte, een lichamelijke of psychische beperking of gewoon gebrek aan ervaring. Zo is één van de kandidaten nierpatiënt. Ze heeft veel in haar mars, is zeer gemotiveerd en werkt hard. Alleen betekent haar ziekte wel dat ze op tijd pauze moet nemen. “Wanneer ik tijdens sollicitatiegesprekken mijn ziekte naar voren breng, dan krijgt ik vaak een negatieve reactie. Vandaag heb ik de mogelijkheid gekregen om een andere ervaring op te doen met solliciteren. Werkgevers die ik vandaag heb gesproken kijken voorbij mijn ziekte, ik krijg eindelijk een eerlijke kans!”

Stop met het denken in beperkingen, dan zie je mogelijkheden

Werkgevers in Flevoland waren vantevoren opgeroepen vacatures voor deze doelgroep aan te leveren. Zo’n 16 werkgevers leverden samen 30 vacatures aan. In totaal 60 jongeren konden daarop solliciteren tijdens de speeddates.

Eén van de werkgevers is Janine Hopman van horeca cateringbedrijf Albron bij Center Parcs. Zij voert vandaag gesprekken met diverse kandidaten voor de vacature van keukenmedewerker. “Ik heb vandaag zeven kandidaten gesproken. Daar zit zeker iemand voor ons bij. We werken vaker met mensen uit een bijzondere doelgroep. We merken dat wanneer je ophoudt met het denken in beperkingen, dat je dan juist de mogelijkheden gaat zien. En dat loont! Wij zien het steeds weer dat wanneer we deze medewerkers de ruimte geven en ze op de juiste plek inzetten, dat ze zich ontplooien tot werknemers die met 100% inzet en enthousiasme hun werk doen.”

Wat mogen we van je weten?

Het is druk in het KAF Theater. Eén ruimte is gereserveerd voor de speeddates. Wethouder Froukje de Jonge opende de speeddatesessies kort en krachtig: “We gaan ervoor vandaag. Duurzame matches, dat is het doel.”

Vooraf aan de speeddates konden werkgevers zich in een training voorbereiden op de specifieke doelgroep van vandaag. Want ja, het kunnen kandidaten zijn die ‘iets’ hebben. Hoe kun je deze doelgroep het beste benaderen tijdens een speeddate. Hoe zorg je ervoor dat iemand zich openstelt. En mag je vragen naar beperkingen?

Het antwoord mochten aanwezigen zelf geven, door middel van een interactieve improvisatietheater training werden verschillende gesprekstechnieken besproken en werkgevers klaargestoomd voor de speeddates.

Na vandaag gaat Werk! nog door

Aan het eind van de ochtend kijkt de organisatie terug op een geslaagd event. “We weten natuurlijk nog niet hoeveel matches er zijn gemaakt, maar ik vond de sfeer in ieder geval heel positief.”, aldus Mark van Dongen werkzaam voor Unibail-Rodamco als Shopping Center Manager van Citymall Almere. Na vandaag is Werk! voor de organisatoren nog niet afgelopen. De komende drie maanden worden alle jongeren nog individueel gecoacht om ze zo écht verder te helpen in hun carrière.