Hoe staat het met duurzame energie in Almere!

Foto:

Nederland wil van het aardgas af. De laatste plannen zijn dat we in 2021 de Cv-ketel alleen nog mogen vervangen voor een duurzaam alternatief. In 2030 moet de gaskraan in Groningen helemaal dicht. Het gas wordt duurder, en stroom juist goedkoper. Een gasloze woning wordt dus steeds interessanter. Maar welke alternatieven zijn er voor mijn huidige Cv-ketel? En welke duurzame projecten zijn er in Almere?

Welke duurzame alternatieven zijn er voor de Cv-ketel?
Onze Cv-ketel is een van de grootste vervuilers. Koken en stoken op gas wordt daarom steeds verder aan banden gelegd. Er zijn verschillende duurzame alternatieven voor de gasgestookte ketel. Hieronder noemen we de meest populaire opties.

Volledig elektrische warmtepomp
Hoe werkt het: Een warmtepomp maakt gebruik van warmte uit buitenlucht, grondwater of bodem. Kosten: €15.000 – €20.000 voor warmtepomp met bodembron (tot €2.800 subsidie). Voordelen: Koelt de woning in de zomer, je verbruikt helemaal geen gas meer Nadeel: Het is een kostbare installatie

Hybride warmtepomp
Hoe werkt het: een aanvulling op de Cv-ketel. Werkt hetzelfde als een volledig elektrische warmtepomp, maar CV springt bij als extra warmte nodig is. Kosten: €3.000 tot €5.000 (tot €1.800 subsidie).
Voordelen: Ook geschikt voor bestaande bouw + gemakkelijk plaatsen
Nadelen: nog steeds aardgas nodig

Biomassaketel
Hoe werkt het: zelfde principe als een CV. In plaats van gas verstookt het houtsnippers, blokken of pellets.
Kosten: €6.000 (circa €2.500 subsidie)
Voordelen: Hoge subsidie + efficiënter dan een houtkachel
Nadeel: Stoot fijnstof uit, relatief duur in gebruik

Zonneboiler
Hoe werkt het: Een zonneboiler vangt de energie van de zon op, en zet dit efficiënt om naar warm tapwater.
Kosten: circa €3.000 voor boiler met 200 liter (ongeveer €650 subsidie).
Voordelen: Efficiënt zelf warm water opwekken + aantrekkelijk geprijsd
Nadelen: Past niet op elk dag, Cv-ketel blijft in gebruik om de woning te verwarmen

Een energieneutrale woning realiseren
Voor een energieneutrale woning zijn er 4 zaken van belang: (1) uitstekende isolatie, (2) een goede ventilatie, (3) een alternatief voor de Cv-ketel (zie opties hierboven), en (4) de benodigde stroom zoveel mogelijk zelf opwekken met zonnepanelen.

Duurzaamheidsprojecten in Almere
In Almere zijn er uiteenlopende projecten en initiatieven om het gasverbruik terug te dringen, en om meer duurzame energie te gebruiken:
– Gemeente Almere is ambitieus op het gebied van energie en heeft het streven om in 2022 energieneutraal te zijn (exclusief mobiliteit)
– Op almeregeeftenergie.almere.nl vind je uitgebreide info over wat de gemeente doet om deze doelstelling te behalen. Daarnaast vind je hier gratis advies wat je zelf kunt doen om je huis te verduurzamen en te besparen op energie.
– In Almere wordt er hard gewerkt aan verschillende zonnevelden. Zo voorziet Zoneiland Almere met 520 zonnecollectoren woningen in Noorderplassen-West van verwarming en warm tapwater
– In Almere worden momenteel twee windmolenparken ontwikkeld (Almere Pampus en Zeewolde).
– De gemeente heeft het Energiefonds Almere vastgesteld. Hieruit worden leningen verstrekt aan bewoners en bedrijven t.b.v. verduurzaming. – De Groene Reus is een 100% duurzame energieleverancier met groene energie lokaal opgewekt voor Flevoland.