‘Hier zijn de Van Rossems’ in Almere

De Nederlandse historicus Maarten van Rossem midden zijn broer Vincent en zijn zus Sis.
Foto: Michiel Hendryckx

Ze zijn weer terug! In een vijfde serie Hier zijn de Van Rossems verkennen Maarten, Sis en Vincent van Rossem voor de NTR opnieuw een zestal steden.

Dat doen ze op de manier zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor.

De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur.

Almere

Op het eerste gezicht is Almere misschien niet de meest voor de hand liggende keuze voor een bezoek door de Van Rossems. Het is immers een nieuwe stad, waar de geschiedenis en kunst van vervlogen eeuwen niet voor het oprapen liggen. Toch valt er meer dan genoeg te zien en meer dan genoeg over te vertellen. Maarten heeft het bijvoorbeeld over de tijd dat de zeespiegel meters lager lag dan nu en er ook al mensen woonden in Almere. Sis ontdekt spectaculaire nieuwe landschapskunst die toch aan vroeger doen denken. En voor Vincent is Almere helemaal een feest want op het gebied van architectuur is er veel geƫxperimenteerd in de stad. Elk decennium bracht weer nieuw inzichten voort over wonen en bouwen. Soms heel geslaagd, soms totaal mislukt. Wat dat betreft is Almere nu al een fascinerende staalkaart van moderne architectuur.

De serie is geproduceerd door Skyhigh TV in opdracht en onder eindredactie van de NTR.