FULL start leerwerktraject

Foto: FULL almere

Stichting Twisted begeleidt sinds 2012 middels haar programma FULL jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit project waarin jongeren gereactiveerd worden, krijgt een nieuwe toevoeging in de vorm van een leerwerktraject waarbij de deelnemers worden opgeleid tot horeca-assistent. In deze pilot werkt de stichting samen met Kunstlinie Almere Flevoland, horeca-uitzendbureau JMW en topchef Geneal Harreman, winnaar van het populaire televisieprogramma ‘Topchef Academy’.

Tijdens FULL worden jongeren aan de hand van een drieledig programma gereactiveerd en begeleid richting het behalen van een startkwalificatie wat hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot. In de meeste gevallen werden de deelnemers naar een passende studie geleid om aldaar de startkwalificatie te behalen.

Twisted constateerde echter dat het behalen van de kwalificatie geen garantie op betaalde arbeid –en professionele ontwikkeling biedt en dat haar doelgroep veel waarde hecht aan de vertrouwde omgeving van FULL. Om hun slagingskans te vergroten is een aanvulling op FULL ontwikkeld in de vorm van een leerwerktraject onder de noemer ‘De Belofte’.

Hier worden jongeren opgeleid tot horeca-assistent. De praktijkervaring die zij op doen in de keuken en de bediening, vormt de basis voor een opleiding onder de vleugels van FULL. Na de zes –tot negen maanden durende opleiding succesvol te hebben afgerond, beschikken de jongeren over een branche erkend diploma. Met dit diploma op zak kunnen de jongeren kiezen voor een vervolgopleiding of solliciteren op een baan. Of beiden met behulp van FULL! Hier maakt Twisted ‘de belofte’ waar middels haar samenwerking met horeca-uitzendbureau JMW.

JMW stelt niet alleen leermeesters beschikbaar om de jongeren op te leiden; ze garanderen tevens betaalde arbeid via hun horeca-uitzendbureau en bieden de mogelijkheid om te specialiseren via hun interne opleidingstraject.

“Het betekent al heel veel als je iemand op basisniveau kunt diplomeren, maar onze ambitie is om talent optimaal te benutten. Met concreet vooruitzicht op een baan in een sector waar ook ruim voldoende vraag is, gaan we al een flinke stap verder. Maar we beloven mensen nu een carrière, want ze kunnen zich tot chefkok aan toe door ontwikkelen! Dat is een unieke aanpak waarmee je iemand duurzaam kunt ondersteunen.”, aldus directrice Cheryl Mak.

Het leerwerktraject vindt plaats in de Citylounge van Kunstlinie Almere Flevoland. Deze ontmoetingsplaats in het multifunctionele cultuurgebouw in Almere bevat naast flexwerkplekken onder andere een bar en keuken alwaar de jongeren hun praktijkervaring op doen. Zij hebben samen met chefkok Geneal Harreman, winnaar van het populaire televisieprogramma ‘Topchef Academy winnaar 2017’, een eigen menu ontwikkeld. Dit menu bestaat voornamelijk uit ‘streetfood’. Daarnaast zijn de ambitie en ideeën aanwezig om de Citylounge aan te vullen met een compleet horeca-concept.

Vanaf deze week verzorgt FULL elke maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 18.00 uur de horeca in KAF. Bezoekers kunnen hier ontbijten, lunchen, dineren en borrelen.