Floriade valt duurder uit dan begroot

Foto: John O'Neill/cc-by-sa-3.0 unported

Almere werkt al druk aan de voorbereidingen van de Floriade, die in 2022 plaats zal vinden. Waar het evenement eerder nog werd begroot op 77 miljoen euro, is de inschatting inmiddels bijgesteld naar 92 miljoen. Zal het nog mogelijk zijn om winst te behalen met de organisatie van dit evenement?

Hoewel de kosten van de Floriade 15 miljoen hoger uit lijken te vallen, hoopt de gemeente er nog altijd winst op te maken. Naar de huidige schattingen zal het evenement 50.000 euro meer op moeten kunnen leveren dan het zal kosten.

Gemeente, provincie en het Rijk dragen bij aan de kosten van de Floriade. Hoeveel het Rijk precies bijdraagt is echter onduidelijk, volgens het plan zouden zij 5 tot 10 miljoen euro in het project stoppen. De PVV heeft er echter weinig vertrouwen in dat het evenement de 2,1 miljoen beraamde bezoekers zal trekken. Ook Dichtbij Meeschrijver Iris de Poes laat zich kritisch uit over de kosten voor de Floriade. Hoewel het evenement voor duizend extra banen heeft gezorgd, vraagt zij zich af of dit niet ook met minder geld bereikt had kunnen worden?

Meer veranderingen

Niet alleen de begroting is aangepast. Er worden meer veranderingen doorgevoerd. Om te beginnen is het motto veranderd van ‘Growing Green Cities – living the good life’ naar het korte en krachtige ‘Go Greener!’.

Bezoekers van de Floriade kunnen onder meer een overdekte kas, een wereldtuinbouwtentoonstelling en een theater verwachten. Daarnaast worden van de omgeving aanpassingen verwacht. Zo zal Camping Waterhout voor de Floriade moeten inkrimpen om ruimte te maken voor de wereldtuinbouwtentoonstelling. Na afloop van de Floriade zal de camping zijn huidige grootte weer aan kunnen nemen. Concrete afspraken zijn hierover echter nog niet gemaakt.

Zie ook: