EO montage programma Hufterproof verandert onschuldig gesprek in racistische opmerking

Foto: Paolo Margari/cc-by-sa-2.0 Generic

Realityprogramma Hufterproof van de EO heeft een opname zo gemonteerd dat het lijkt alsof de gefilmde vrouw racistische uitlatingen doet. In werkelijkheid is dit niet het geval, en gaat zij een open gesprek aan met betrokken partijen. Door de uitzending voelt de vrouw zich niet meer veilig.

Sylvia Voogel was aan het winkelen in een Almeerse kledingzaak toen een medewerker op haar afkwam met een opmerking dat er veel gestolen werd, en dat hij beter op zijn spullen moest letten. Vervolgens deed hij negatieve uitlatingen over een vrouw met hoofddoek. Zowel medewerker als klant waren als acteurs aan het werk voor het EO programma Hufterproof. Voogel ging de discussie aan, en kwam op voor de vrouw. Maar dat is niet wat er is uitgezonden.

De EO heeft de beelden zo bewerkt dat het lijkt alsof de vrouw de kant van de medewerker kiest. De uitzending heeft heel wat negatieve reacties opgeroepen. Hierdoor voelt Voogel zich niet meer veilig. Producent Skyhigh Television gaf in eerste instantie aan dat het ging om een slordige montage, en zou de beelden van internet verwijderen. Ook verzochten zij de vrouw de zaak te laten rusten. Toch bleef het beeldmateriaal nog beschikbaar op internet, en werd het ook gebruikt in een herhaling van de betreffende uitzending. Doordat Voogel een verklaring heeft getekend waarin ze toestemming geeft voor het gebruik van de beelden, lijkt Skyhigh Television zich niet druk te maken om de zaak.

Inmiddels zijn Bert van Leeuwen, directeur van Skyhigh Television, en Arjan Lock, EO-directeur, bij Voogel langs geweest om excuses te maken. 24 juni wordt in Hufterproof het ongemonteerde materiaal uitgezonden.

Hufterproof is een programma waarin presentator Johan Eikelboom mensen confronteert met asociaal gedrag, en dit met verborgen camera’s opneemt.

Zie ook: