‘Eigen munt brengt Almere nieuwe kansen’

Foto: AP/OPA

Een eigen Almeerse munt creëren, náást de euro. Dat is het idee van AP/OPA. Het klinkt als een mop, maar zo onwaarschijnlijk is het fenomeen niet. Komende donderdag wordt tijdens een Ronde Tafelbijeenkomst tekst en uitleg gegeven.

Fractievoorzitter Johan de Leeuw (AP/OPA) geeft alvast een kleine uitleg: “Er zijn verschillende gemeenten in de wereld die dit systeem gebruiken. Dat gebeurt op basis van FinTech (Financiële Techniek) waarbij softwarematig een betaaleenheid wordt gecreëerd, vergelijkbaar met BitCoin.
Fintech werkt met Block Chain en Crypto Currency. Velen kennen die begrippen nog niet. Tijd om de gemeente Almere nader te informeren.”
Dat gebeurt komende donderdag tijdens de Politieke Markt. FinTech wordt ook al gebruikt in Nijmegen. Daar is de ‘Florijn’ als munt gecreëerd die vooral in het MKB wordt gebruikt. Een deskundige uit Nijmegen komt donderdag in Almere uitleg geven.
Deze ‘parallelmunt’ die met het systeem wordt gecreëerd zou dan uitsluitend geldig zijn in Almere en functioneert dan náást de bestaande euro. De Leeuw: “Je zou hem de ‘Polder’ kunnen noemen. In Zwitserland is er de WIR die voor het MKB wordt gebruikt en in het Engelse Birmingham wordt er ook mee gewerkt.”
Het voordeel is dat deze parallelmunt niet wordt verwerkt in de Rijksbegroting. De Leeuw: “Van Europa mag je bijvoorbeeld maar een begrotingstekort van 3% hebben. Als er teveel geld uitgaat aan Sociale Zaken dan moeten Nederlandse steden bezuinigen worden. Met de eigen munt worden geen euro’s uitgegeven dus valt het ook niet in de begroting. Nederland blijft dus binnen de begroting en in Almere kunne we zelf bepalen hoe we ons geld beheren. Daar zijn via FinTech natuurlijk wel allemaal regels voor, maar je creëert vrijheid.”
FinTech is zo nieuw dat het nog erg onbekend is. “En bijna niemand weet hoe het precies werkt”, zegt De Leeuw. “Daarom willen wij de raadsleden met het Ronde Tafelgesprek informeren. De techniek is veelbelovend en in mijn ogen hadden we er tijdens de economische crisis er juist voordeel aan gehad. We zijn immers niet afhankelijk van de euro. Een parallelmunt is feitelijk net zo belangrijk als politie, GGD en de brandweer.”

Bron : gemeente Almere/ Almere Partij- OPA