Buurtpreventie en Burgerbewegingen werken tegen inbrekers

Foto: gemeente almere

Burgerbewegingen en buurtpreventie zijn belangrijk én het werkt, zo blijkt uit, zo blijkt uit resultaat van bestaande diensten. Digitale buurtpreventie apps zijn een bewezen manier om het aantal inbraken met 40% terug te dringen en de pakkans te vergroten. Tegelijkertijd dragen deze tools kosten met zich mee, zo kost een Amber Alert de staat 8 ton en slaan in het grote aantal buurtpreventie apps de groepen door. Wegen de voordelen op tegen de nadelen?

De kracht van burgers werkt, maar tegen welke prijs?

Bestaande diensten werken goed. Dankzij de grootste burgerbeweging van Nederland werd recent een vermiste jongen van 15 jaar teruggevonden. Maar tegelijkertijd kost dit landelijke waarschuwingssysteem de overheid jaarlijks acht ton. Naast het oplossen van vermissingen, stimuleren de tools de veiligheid in de wijk. Door het gebruik van buurtpreventie appgroepen is het aantal inbraken met 40% afgenomen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in 2015.

De opmars en het massaal gebruik van buurt WhatsApp groepen zorgt dat mensen het ervaren als een informatie overload. Veel mensen verlaten de buurtWhatsappgroepen vanwege de spam “Een vermiste kat of duimpje als bericht versturen, komt bij honderden mensen binnen middels een notificatie. Daar zit niet iedereen op te wachten ” stelt Arjan Karel initiatiefnemer van Buurtpreventie Zwolle. Hartstikke zonde vinden de ondernemers achter de buurtbeveiligingsapp Veiligebuurt. Ongewenste notificaties, bomvolle WhatsAppgroepen en burgers die voor politie gaan spelen. Aan het grote aanbod burgerinitiatieven en ontelbare buurtapps in Nederland kleeft eigenlijk allemaal wel een nadeel.

Minder kosten, centraal georganiseerd zonder spam

Veiligebuurt speelt in op deze nadelen en wil met haar app een integrale uitkomst bieden voor buurtveiligheid. Zij brengen bewoners met elkaar in verbinding én met de wijkagent. Volgens Dick Berlijn, oud-Commandant der Strijdkrachten bij Defensie, wordt zo “de criminaliteitsbestrijding niet alleen een de verantwoordelijkheid van de politie, maar kunnen burgers ook hun bijdrage leveren”. Door de ogen en oren van de buurtbewoner te koppelen aan data wordt buurtpreventie efficiënter. De verkregen data uit de app kan patronen in kaart brengen en zorgt zo voor minder kosten: goedkopere surveillance en minder claims.
Waar andere buurtapps in Nederland zonder nodige filters deze belofte niet kunnen waarmaken communiceert Veilige buurt simpel en gericht. In de app kunnen bewoners snel en eenvoudig een melding aanmaken waar buren en eventueel wijkagenten snel kunnen reageren en indien nodig kunnen acteren. Veiligebuurt biedt zo een uitkomst voor de bezwaren die het Amber Alert en andere buurtWhatsapps met zich meebrengen; minder kosten, centraal georganiseerd en geautomatiseerde communicatie zodat onnodige berichten en spam voorkomen worden. De speciaal voor buurtpreventie ontwikkelde app wordt al door zo’n 60.000 huishoudens gebruikt. De technologie is er klaar voor, de buurtbewoner is er klaar voor, maar is de politie en invloedrijke overheid er ook klaar voor?