Bloedbank Almere wordt mobiele locatie

Foto: User:MartinD/cc-by-2.5 Generic

In andere landen is het heel normaal, en ook in Nederland zijn sommige plaatsen er inmiddels al mee bekend geraakt: de mobiele bloedbank. Bloedvoorziening Sanquin betrok tot dusver een vestiging in een gebouw aan het Stationsplein. Maar dat zal veranderen. Vanaf 29 juli krijgt Almere een mobiele afnamelocatie.

MAL

De Mobiele Afnamelocatie (MAL) biedt Sanquin de mogelijkheid om in 2015 meer dan 80 plaatsen in Nederland aan te doen. De wagen beschikt over alle benodigde apparatuur, en voldoet aan de hygiëne, privacy en veiligheidseisen.

Deze ‘bloedbank op wielen’ heeft acht bedden voor bloedafnames, en beschikt over twee keurigskamers.

De MAL heeft een totaaloppervlakte van 40m2. De wagen rijdt als vrachtwagen over de weg, maar kan, eenmaal op de plaats van bestemming, aan beide zijden uitschuiven.

Verhuizing

Waar Sanquin nu nog gevestigd is aan het Stationsplein, zal de locatie vanaf 29 juli verhuizen. Aangezien de wagen aardig wat ruimte nodig heeft, is er besloten neer te strijken in het Tennispark Joymere, aan de Jacques Tatilaan 1.

De mal is meestal op woensdagen aanwezig van 12.30 tot 20.00 uur.

Bloed

Bloed is van levensbelang. Stel je voor dat je een ongeluk krijgt en veel bloed verliest, dan is het fijn dat het ziekenhuis genoeg bloed op voorraad heeft om je te kunnen helpen. Ook bij bloedverlies tijdens operaties en bevallingen is het belangrijk dat er genoeg bloed beschikbaar is. Maar denk ook aan mensen met een aandoening, waarbij het eigen lichaam niet genoeg stoffen aanmaakt om zich te beschermen tegen ziektes. Ook zij kunnen van andermans bloed profiteren.

Bloeddonor worden?

Kijk op www.sanquin.nl of neem contact op met de donorinformatielijn op 0800-5115.

Zie ook: