Bijzonder boek over verpleeghuisbewoners

Foto: Zorggroep Almere

In het boek ‘Het verpleeghuis is het einde!’ vertellen 40 verpleeghuisbewoners uit heel Nederland, waaronder uit Almere, waarom het verpleeghuis een fijne plek is om te wonen. Op woensdag 18 oktober komt Tweede Kamerlid Sophie Hermans (VVD) langs in woonzorgcentrum Castrovalva om een exemplaar van dit boek in ontvangst te nemen. In Castrovalva is tot 9 december ook de fototentoonstelling te zien die hoort bij het boek.

De afgelopen tijd is er veel negatief nieuws geweest over de verpleeghuiszorg. Maar de bewoners zelf, die werden niet gehoord. Dit terwijl uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat 85 procent van hen positief is over de zorg. Voor de auteurs Freya Angenent en Lauke Bisschops was dit een reden om een boek samen te stellen waarin verpleeghuisbewoners uit heel Nederland een stem en een gezicht krijgen.

De geïnterviewde bewoners vertellen dat ze moesten wennen aan hun nieuwe leefomgeving. Maar ook over de opluchting, de goede band met de verzorging en het gevoel weer ergens bij te horen. Ook artsen komen in het boek aan het woord. Eén van hen is Eva van Tol, die tot voor kort in Castrovalva en Polderburen werkzaam was.

Van de geïnterviewde bewoners is een fraaie portretserie samengesteld. Deze portretserie is de komende maanden te zien op diverse plaatsen in Nederland. Te beginnen in woonzorgcentrum Castrovalva in Almere. De tentoonstelling wordt op woensdag 18 oktober om 16.30 uur officieel geopend. Sophie Hermans, namens de VVD in de Tweede Kamer woordvoerder langdurige zorg, neemt dan het eerste exemplaar van het boek officieel in ontvangst.

Meer informatie over het boek en de tentoonstelling is te vinden op www.hetverpleeghuisisheteinde.nl