Apen gaan met pensioen

Stichting AAP heeft twee nieuwe bewoners. Het gaat om twee apen die jarenlang als proefdier moesten leven aan de Radboud Universiteit. Gelukkig is hier nu definitief een eind aangekomen en kan het duo gaan genieten van het leven.

Onderzoek op de apen was eerder dit jaar al afgerond. Dat de pensionering van Tyr en Kaman breed maatschappelijk draagvlak heeft, bleek ook uit een petitie met 27.000 handtekeningen die Animal Rights aan de Radboud Universiteit overhandigde. Daarin riep de dierenrechtenorganisatie op om Tyr en Kaman een dierwaardig pensioen te geven.

Voorwaarden voor opvang
Voor de opvang van proefdieren stelt Stichting AAP als voorwaarde dat het betreffende onderzoekscentrum de dieren niet vervangt voor nieuwe dieren. Met de stop op dierproeven op primaten voldoet de Radboud Universiteit daar aan. Daarnaast vindt AAP het belangrijk dat het onderzoekscentrum bijdraagt aan de verzorgingskosten van de voormalige proefdieren. Dat doet de universiteit.
“De Radboud Universiteit neemt hiermee niet alleen zijn verantwoordelijkheid, maar zet met deze overdracht ook een belangrijke stap voorwaarts in de discussie over het inzetten van primaten in het biomedisch onderzoek,” aldus David van Gennep, directeur Stichting AAP. “We hopen dat andere onderzoeksinstellingen in Nederland en daarbuiten dit dappere voorbeeld zullen volgen.”

Gedragsproblemen
Tyr en Kaman zijn jarenlang gebruikt voor gedragsonderzoek en hebben in die tijd slechts beperkt toegang tot drinkwater gehad. Ook heeft één van de apen het maximale niveau van ongerief bereikt, wat betekent dat het geen proeven meer mag ondergaan.
Van Gennep: “Bij ex-proefdieren zien we vaak gedragsproblemen. Dit geldt met name voor dieren die lange tijd zijn blootgesteld aan een waterrantsoen, veelal laat dit diepe sporen na. Als mens kunnen we ons slecht voorstellen hoe het is om nooit voluit te kunnen drinken!”

Zorg en aandacht
Bij AAP staat een team van verzorgers, dierenartsen en gedragsdeskundigen klaar om te kijken hoe het met de dieren gaat en wat ze, zowel fysiek als mentaal, nodig hebben. Voor deze grondige medische en gedragskundige check verblijven Tyr en Kaman eerst op de quarantaineafdeling. Voor elk dier wordt een individueel behandelplan opgesteld. Later worden ze geïntroduceerd aan andere rhesusapen, want apen zijn groepsdieren. Door de juiste zorg en aandacht bij AAP kunnen Tyr en Kaman genieten van hun apenpensioen en binnenkort weer echte apenstreken uithalen.