Almeerse Cultuursector: ‘Waardeer wat er nu is en investeer in langere termijn’

Foto: d66 almere

Almere bracht donderdagavond vertegenwoordigers van cultureel Almere bij elkaar aan een zogenaamde Ronde Tafel. Verschillende organisaties, van het KAF tot de balletschool uit Haven, gaven gehoor aan de oproep om in gesprek te gaan met raadsleden over de stand van de cultuur in Almere. Wat gaat er goed en wat kan beter was de uitnodiging van D66-raadslid Erik Kunst. De cultuursector had een duidelijke en eendrachtige boodschap voor de gemeente: “Er ligt een goede basis, we hebben fantastische gebouwen en er gebeuren hele mooie dingen. Wees trots op wat er goed gaat. Het is nu tijd om voor langere jaren te investeren zowel in financiën als in een cultuurvisie waarin ook nieuwe initiatieven de ruimte krijgen.”

Dat Almere als grote stad met inmiddels meer dan 200.000 inwoners een structureel en ambitieus cultuurbeleid verdient was voor iedereen duidelijk. “Ik ben een blij mens”, zegt initiatiefnemer en D66-raadslid Erik Kunst. “Want ook wij willen een duidelijke visie voor de komende jaren. Het was hoog tijd dus om de creatieven en de raadsleden bij elkaar te brengen. We willen graag weten hoe de sector zelf nu kijkt naar Almere. Hoe is het nu geregeld en wat is er nog meer nodig”, vervolgt Kunst. Als D66 dragen we cultuur een warm hart toe want we willen dat Almere een levendige stad is waar veel gebeurt.”

Veel instellingen waren aanwezig in de Burgerzaal: Operakoor Almere, Eindig Laagland, de theatergroepen Groot Wild, Suburbia, Vis-á Vis en Bonte Hond, Balletschool Haven, KAF, Almeers Orkest, ASJO, Popkoor Almere, Cultuurfonds en het Erfgoedhuis Almere-Buiten. De raadsleden luisterden met belangstelling naar de ervaringen van de gezelschappen.

“De rode draad die er bij een aantal sprekers duidelijk uitsprong was de oproep om vooral niet meer te bouwen. Er zijn genoeg mooie voorzieningen.”, zegt Erik Kunst. “Ik hoorde onder andere zeggen dat de hardware nu klaar is. Het is tijd voor de software, de inhoud. De oproep is om een robuust cultuurbeleid te ontwikkelen voor de komende 10 tot 15 jaar. Daar gaan wij ons als D66 Almere hard voor maken. Almere heeft grote ambities om door te groeien als vijfde stad van Nederland. Dan kan je je niet meer permitteren om incidenteel hier en daar wat doen als gemeente. Dat past niet meer.”