Alliantie realiseert in snel tempo 72 starterswoningen

Foto: Alliantie

Na een bouwperiode van slechts een half jaar zijn de 72 sociale huurwoningen van de Alliantie in Odeonpark in Almere Stad al klaar. De twee- en driekamerwoningen zijn 35 tot 55 vierkante meter groot en mogen hier vijftien jaar blijven staan. Ze zijn bestemd voor starters, waaronder statushouders. De nieuwe bewoners kregen deze week de sleutel van hun huis. Jeffrey de Groot: “Ik ben erg blij met mijn mooie woning!”

Starterswoningen
Begin dit jaar was Odeonpark nog een braakliggend terrein. Gebiedsontwikkelaar Jolanda Niessen van de Alliantie: “Het is bijna niet voor te stellen dat we in zo’n korte tijd zoveel woningen hebben kunnen realiseren met het woonconcept van NEZZT.” Omdat de woningen hier slechts tijdelijk staan, komen ze bovenop de woningbouwafspraken met de gemeente. Hierin is overeengekomen dat de Alliantie ruim duizend sociale huurwoningen gaat bouwen in de komende vijf jaar. “Met Odeonpark dragen we dus een extra steentje bij aan het terugdringen van het tekort aan betaalbare starterswoningen en het verkorten van de wachtlijst voor woningzoekenden.”

Duurzaam
De woningen worden na het gebruik op Odeonpark weer ingezet op andere locaties. Ze zijn zo ontworpen dat ze kunnen worden verplaatst en aangepast. Directeur Bas de Haan van NEZZT: ”Deze woningen zijn dus enorm flexibel. Door hergebruik gaan ze heel lang mee en belasten we het milieu aanzienlijk minder. Bij een nieuw gebruik kunnen ze indien nodig worden aangepast zodat de woningen altijd voldoen aan een actuele behoefte. Met dit woonconcept tillen we samen met de Alliantie starterswoningen naar een hoger niveau. Ze zijn namelijk vergelijkbaar met traditionele nieuwbouwwoningen, ook als het gaat om levensduur. Alleen worden ze ingezet voor een kortere gebruiksperiode.”

Opstap
Dat de woningen juist voor starters bestemd zijn, is voor de 20-jarige Jeffrey een uitkomst. “Het is voor iemand van mijn leeftijd echt moeilijk om aan een woning te komen in Almere. Ik mag hier vijf jaar wonen en dat komt mij goed uit. Daarna ben ik afgestudeerd en ga ik toch op zoek naar een groter huis. Al kan ik hier wel een tijd vooruit. Het is een hele ruime woning en voor een eerste opstap heb ik hier voorlopig alles wat ik nodig heb.” Jeffrey kijkt er naar uit om uit huis te gaan en te wonen in Odeonpark. De locatie is voor hem ideaal. “Mijn school en het centrum zijn hier vlakbij en als ik straks ga studeren in Amsterdam ben ik zo op het station. Ik woon ook dichtbij mijn ouders, maar ik ga wel zelf koken en wassen hoor!”

Odeonpark is de eerste van drie projecten die de Alliantie en NEZZT samen ontwikkelen om te voldoen aan de stijgende vraag naar betaalbare starterswoningen.