Alleenstaande moeders lopen groter risico op langdurige armoede

Foto: stella de swart

De belangen organisatie Super Singel Mom kijkt met veel plezier terug op het bezoek dat prinses Maxima bracht. Er waren ook vrouwen uit Almere bij. Stella de Swart kijkt met zeer goede gevoelens op de bijeenkomst van vorige week terug

Prinses Maxima en tv- persoonlijkheid Wendy van Dijk waren aanwezig op de druk bezochte bijeenkomst.

Stella de Swart is zelf sinds enige jaren ook alleenstaande moeder en weet hoe zwaar dat is in deze tijd:
De economische positie van alleenstaande moeders is zorgelijk. Vanwege (langdurige) werkloosheid, afhankelijkheid van een bijstandsuitkering of een minimaal eigen inkomen, schulden en onvoldoende financiƫle vaardigheden, zijn alleenstaande moeders twee keer zo vaak arm als andere vrouwen. Tijdens internationale vrouwendag (8 maart 2017) in bijzijn van Maxima vertelden zij dat zij moeite hebben met het vinden van een baan wanneer de kinderen bij je wonen ongeacht te leeftijd een kind kost geld.
Veel moeders de zorgtaken niet kunnen delen met een partner en ervaren dat het op korte termijn niet loont om te gaan werken vanwege kostbare kinderopvang of middelbare schoolkosten of studie
Zodoende bouwen ze weinig werkervaring op. Door lange tijd niet of weinig te werken, verslechtert de arbeidsmarktpositie van deze vrouwen.
Kinderen wonen voor 87% bij een moeder. Alleenstaande moeders komen vaak in een neerwaarts spiraal terecht, zeker wanneer zij ook schulden maken.
Zij kunnen hier moeilijk op eigen kracht uitkomen. Een deel van de alleenstaande moeders vormt een kwetsbare groep die versterking nodig heeft.
Het leven in armoede maakt dat alleenstaande moeders beperkt worden in het verruimen van hun mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. De verantwoordelijkheid voor alle zorgtaken, schulden en rondkomen van een laag inkomen, levert structurele spanningen op voor zowel de moeder in kwestie als voor haar kinderen.
Dit kan op den duur tot fysieke en psychische gezondheidsklachten leiden.
Een andere stressfactor is het sociaal isolement waar sommige alleenstaande moeders mee te maken krijgen.
Eenzaamheid wordt vaak gelinkt aan ouderen, wij mogen de alleenstaande moeders niet vergeten.’