Hoe algeheel is het algeheel vuurwerkverbod?

Foto: Pixabay

Het algeheel vuurwerkverbod in Nederland is niet volledig algeheel. Licht vuurwerk mag namelijk wel worden afgestoken. Het gaat om vuurwerk dat het hele jaar is toegestaan. Om het allemaal niet nog ingewikkelder te maken: wat mag er nu wel en niet tijdens de komende jaarwisseling? In de rubriek ‘Dat Wist Ik Niet’ zoekt de redactie van 1Almere het voor je uit.

Vuurwerkverbod

Oudejaarsvuurwerk is verboden tijdens oud en nieuw 2020-2021. Je mag het niet verkopen of afsteken. Dit verbod geldt voor al het vuurwerk dat jaarlijks verkocht wordt op de 3 dagen voor oud en nieuw. “Dit is omdat de druk op ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers door corona heel hoog is. Sterretjes en knalerwten zijn wel toegestaan”, aldus de Rijksoverheid.

Categorie 1

Toch is niet al het vuurwerk in de ban gedaan. Het zogenoemde Categorie 1 vuurwerk (categorie F1) is wel toegestaan. Dat blijkt ook uit een interview met burgemeester Franc Weerwind van Almere. ”Er is licht vuurwerk dat je het hele jaar mag afsteken en dat mag dus ook tijdens de jaarwisseling. Het andere vuurwerk mag allemaal niet”, aldus de burgemeester in het interview van de Almere DEZE WEEK.

De burgemeester heeft het dus over ‘licht vuurwerk’. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Concreet is het niet. Daarom maken we het concreet met onderstaand filmpje. De video vonden we op YouTube. In de video, die overigens is opgenomen in Almere, zie je welk vuurwerk wel mag worden afgeschoten.

Kortom, dit soort vuurwerk mag dus wel tijdens de komende jaarwisseling. Volgens de jongens is het er niet minder leuk om, zo blijkt wel uit de video.

Gevaarlijk

Toch wordt er gewaarschuwd voor dit vuurwerk: “Dit vuurwerk wordt ook onterecht kindervuurwerk genoemd. Het is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand”.

Boete

Het afsteken van ander vuurwerk dan Categorie F1 is dit jaar dus niet toegestaan. Je kunt daarvoor een boete krijgen. Het boetebedrag valt tussen de 100 en 400 euro.

Carbid

Een alternatief voor vuurwerk is carbidschieten. In Almere blijft het verboden om carbid af te schieten. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders laten weten. Het college vindt de risico’s op ongelukken te groot. Er is daarom een verbod van kracht.

Handhaven

Hoe de Gemeente Almere hier precies op gaat handhaven is onduidelijk. We hebben de gemeente om een reactie gevraagd.