Aandacht gevraagd voor kinderarbeid in Stadshart Almere

Foto: Stephanie Leijs/cc-by-nc-sa-4.0

In het Stadhart van Almere hebben verschillende winkels zaterdag een boodschap meegekregen. Een in grijze hoodie geklede man schreef met krijt ‘kinderhanden’ op de stoep voor verschillende winkels, implicerend dat de betreffende winkels zich schuldig maken aan kinderuitbuiting.

Wat is kinderarbeid? Werk verricht door kinderen die te jong zijn om te werken, of werk ongeschikt voor kinderen onder de 18. Hierbij moet dan gedacht worden aan gevaarlijk werk of werk met een seksueel karakter, zo legt Unicef uit. Vanaf 12 jaar mag een kind ‘licht economisch’ werk verrichten, maar de school mag hier nooit onder lijden.

Bangladesh

Mei 2013 ontstond er een grote brand in een kledingfabriek in Bangladesh. Sindsdien lijkt er meer aandacht te zijn voor de omstandigheden waaronder kleding wordt geproduceerd. Veel winkels hebben hun regelgeving omtrent de productie van kleding aangepast, omdat zij niet met kinderarbeid geassocieerd willen worden.

Dit is echter minder eenvoudig dan het lijkt. Zo geeft Primark aan dat een winkel wel goede intenties kan hebben, maar dat een leverancier van stoffen toch gebruik kan maken van kinderen in het productieproces.

Keurmerk

Hoewel het Max-Havelaar en het Eco-keurmerk aangeven dat kledingproductie onder strikte arbeidsomstandigheden heeft plaatsgevonden, is er op veel kledingstukken geen keurmerk te bekennen. In dat geval kunnen sites als GoedeWaar.nl en RankaBrand.nl wellicht uitkomst bieden.

Almere

Terug naar Almere. Heeft de boodschap effect op het winkelend publiek? Hoewel een enkeling opkijkt als de boodschapper zijn bericht neerzet, lopen de meeste mensen door zonder het bericht te registreren. Zien ze het niet, of willen ze het niet zien? Wat zou jij doen: Meer betalen voor een product wat onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt? of Minder betalen voor een product waarbij mogelijk sprake is van kinderarbeid?

Zie ook: