Verbreding A6: verkeershinder in en rond Almere

Foto: rijkwaterstaat

In april gaat aannemer Parkway6 een aantal grote werkzaamheden uitvoeren voor de verbreding van de A6. Zo worden bij de Waterlandseweg, aan de zuidkant van de A6, de bestaande op- en afritten Almere Stad verplaatst om ruimte te maken voor de extra rijstroken van de A6. Daarnaast wordt op deze plek het huidige asfalt en de huidige fundering van een deel van de weg vervangen en eind april het Buitenhoutviaduct bij de Tussenring gesloopt. Deze werkzaamheden leveren verkeershinder op voor de weggebruikers in en rond Almere. Hieronder een overzicht van het werk.

1. 6 – 16 april: Afsluiting Waterlandseweg
Vanaf vrijdag 6 april 20.00 uur tot maandag 16 april 5.00 uur is de Waterlandseweg vanaf de Meentweg tot het viaduct van de A6 dicht. Ook de afrit Almere Stad vanuit Amsterdam is in deze periode afgesloten. De oprit Almere Stad richting Lelystad is van vrijdag 6 april 20.00 uur tot en met donderdagavond 26 april dicht. Om ruimte te maken voor de extra rijstroken van de A6, worden de op- en afritten Almere Stad vanuit Amsterdam en richting Lelystad (aan de kant van de Waterlandseweg) verlegd. De oprit richting Lelystad komt niet meer terug in de oude vorm. Deze wordt verlegd naar de overkant van de Waterlandseweg, zodat verkeer vanuit Almere Stad naar oprit Lelystad de Waterlandseweg niet meer hoeft te kruisen. Dit bevordert de doorstroming van het verkeer. Om de hinder voor de weggebruiker zo beperkt mogelijk te houden wordt de weg eenmalig tien dagen afgesloten zodat er veilig en efficiënt gewerkt kan worden. Hiermee wordt voorkomen dat de weg in de toekomst elke keer een periode geheel of gedeeltelijk moet worden afgesloten. Het verkeer in en rond Almere moet door deze afsluiting mogelijk rekening houden met ernstige hinder.

Omleidingen:
* Verkeer vanuit Almere Stad richting Zeewolde/Utrecht wordt omgeleid via de dreven, Tussenring en de A27.
* Verkeer vanuit Almere Stad richting Lelystad kan rijden via de Hogering, Buitenring en de A6.
* Verkeer vanuit Almere Stad richting Utrecht wordt omgeleid via de A6 richting knooppunt Muiderberg, de A1 richting Hilversum/Amersfoort en de A27.
* Verkeer vanuit Amsterdam/Amersfoort naar Almere Stad wordt geadviseerd om via afrit Stedenwijk (3), Havendreef en de Stedendreef naar Almere Stad te rijden.
* Verkeer vanuit Amsterdam naar Zeewolde, wordt geadviseerd om te rijden via knooppunt Muiderberg, de A1 en de A27.
* Verkeer vanuit Utrecht naar Almere Stad wordt omgeleid via de A27 en de A6.

2. 16 april – Nieuwe oprit: Almere Haven richting Lelystad / Steigerdreef
Op maandag 16 april om 6.00 uur wordt de nieuwe oprit Almere Haven van de A6 richting Lelystad (oprit 4b) in gebruik genomen. De nieuwe oprit is te bereiken via de nieuwe verbindingsweg Steigerdreef in Almere Haven. Deze nieuwe weg wordt in één richting, vanaf de Noorderdreef naar de nieuwe oprit Almere Haven, eveneens op maandag 16 april opengesteld. De andere richting, vanaf de A6 richting de Noorderdreef, wordt eind mei opengesteld. De huidige oprit Almere Haven richting Lelystad (ter hoogte van ‘t Oor) vervalt vanaf maandag 16 april.

Om het verkeer van en naar Almere Haven vanaf de A6 meer te spreiden worden de op- en afritten Almere Haven verder uit elkaar geplaatst. De nieuwe op- en afritten van en naar Lelystad worden aangelegd ter hoogte van de voormalige onderdoorgang Sturmeypad. De afrit Almere Haven vanuit Lelystad blijft de komende maanden nog in de huidige situatie bestaan. Medio 2018 zal ook deze afrit verplaatst worden.

Omleiding:
Op de Noorderdreef wordt de nieuwe oprit Almere Haven richting Lelystad met borden aangegeven.

3. 20 – 23 april: Weekendafsluiting A6 door sloop Buitenhoutviaduct (Tussenring)
Vanaf vrijdagavond 20 april 20.00 uur tot maandagochtend 23 april 5.00 uur is de A6 in beide richtingen dicht tussen Almere Stad (afrit 5) en knooppunt Almere. De A6 wordt afgesloten in verband met de sloop van het oostelijke deel van het viaduct Buitenhout (Tussenring). In het najaar van 2017 hebben we het westelijk deel van het Buitenhoutviaduct gesloopt. De afgelopen maanden heeft Parkway6 op deze plek een nieuw, breder viaduct gebouwd in verband met de toekomstige extra rijstroken op de A6. Dit viaduct wordt donderdag 5 april in gebruik genomen. Door de A6 tijdens de sloop van het viaduct in beide richtingen af te sluiten wordt de veiligheid van de weggebruiker en wegwerker geborgd. Ook kan Parkway6 het werk zo in kortere tijd uitvoeren, waardoor de verkeershinder beperkt blijft tot één weekend. De werkzaamheden worden zowel overdag als in de nacht uitgevoerd. In de directe omgeving van het Buitenhoutviaduct bevinden zich geen woningen of bedrijven. De hinder van de sloopwerkzaamheden is daarom naar verwachting beperkt.

Omleiding
Verkeer wordt omgeleid via de A27 en de A1. Dit levert zo’n 10 minuten extra reistijd op. In verband met mogelijke drukte bij de afritten Almere Stedenwijk, Almere Haven en Almere Stad, wordt verkeer met bestemming Almere Stad en Almere Buiten, geadviseerd om gebruik te maken van de Hogering en Buitenring in Almere.

Meer informatie is te vinden op bezoekerscentrum.rijkswaterstaat.nl