Nieuwe sporthal in Almere Haven

Foto: gemeente almere

De bouw van de nieuwe sporthal in Almere Haven is officieel begonnen. Wethouder Pol van Vastgoed gaf vandaag het startsein voor het realiseren van de nieuwe hal. De nieuwe sporthal zal op de plek komen van de oude hal in De Werven. Dit was de eerste sporthal die in 1978 in Almere werd gebouwd. Afgelopen jaar is die hal gesloopt. Materialen uit de oude hal zijn elders verwerkt en ontwerpelementen komen terug in de nieuwe. Ook op andere manieren is de hal duurzaam. Door de plaatsing van circa 600 zonnepanelen en toepassing van energiezuinige technieken is de hal energieneutraal. Bewoners van Almere hebben mee kunnen beslissen over het ontwerp van de sporthal door te kiezen tussen drie verschillende ontwerpen.

Wethouder Pol: ”Het is echt een impuls voor hele wijk en vormt een mooie combinatie met het Stadswerfpark en de Playground. Het is een mooie eerste stap die we met de vernieuwing van Almere Haven willen gaan zetten.”

Voor de bouw van de sporthal waren drie verschillende voorstellen ingediend, die op verschillende onderdelen zijn beoordeeld, waaronder de prijs, het ontwerp, de inpassing en de duurzaamheid. Alle huishoudens in Almere Haven en gebruikers van sporthal Haven (sportverenigingen en scholen) konden de voorstellen beoordelen. Daaruit is het ontwerp van architectenbureau AGS Architecten gekozen. De bouw wordt uitgevoerd door Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Friesland.

De nieuwe hal wordt meer dan een sporthal. Er wordt een plek gecreëerd voor sporten en ontmoeten, met een sporthal, een Playground en een stadspark. De hal wordt een transparant gebouw met een warme uitstraling. De hal voldoet aan alle eisen die aan een hedendaagse sporthal gesteld worden en zal plaats bieden aan vele sporten. De hal is multifunctioneel en kent ook buurtfuncties, deze zijn bereikbaar vanaf de Playground in De Werven. Door een verplaatsbare glaswand kan de horeca worden samengevoegd met de entreehal, die daardoor flexibel benut kan worden. De kleurstelling is ingetogen en afgestemd op de omgeving, met rode baksteen, houten gevelafwerking en op sommige plekken metaalbeplating. Het is de bedoeling dat de bouw in het laatste kwartaal van 2018 wordt afgerond. Speeltuin Speelhaven, de Playground en de rest van het Stadswerfpark blijven toegankelijk tijdens de bouw.
Foto Bob Friedlander