2de editie voor Wereldfestival Almere

Foto: Wereldfestival Almere

Een van de trekkers is ongetwijfeld het onderdeel “Bigi Poku Toppers”, iconen uit de Surinaamse muziek. Een 16-mans orkest speelt de allergrootste Surinaamse hits ooit met top gastzangers. Gasten zijn o.a. Ivan Esseboom (Funmasters) die special vanuit Suriname overkomt voor deze show, Patrick Tevreden (Sukru Sani), Errol Burger en Dagga Tiendari. Uiteraard zal de Grote Trom, ook wel bekend als de “Skratie“, niet ontbreken. De Bigi Poku Bigband wordt gedirigeerd door trompettist/arrangeur Setish Bindraban die al tientallen jaren een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van Bigi Poku muziek.

Ook wordt er opgetreden door o.a. de populaire band Kasba (met leden uit Marokko en Nederland), de Mexicaanse band Los Paja Brava (onlangs nog op Lowlands), reggae toppers Rootsriders met hun Tribute2 Bob Marley, voor dit festival speciaal met de uit Soedan afkomstige zanger Mo Ali. Ook is er muziek uit Guinnee en Burkina Faso en zal ook Trafassi een concert verzorgen.

De wereldmarkt bestaat uit ruim 40 kramen met leuke artikelen uit de hele wereld, de markt gaat door tot laat in de avond. Deze markt zal, net als het kinderdorp (met veel activiteiten) bij veel mensen misschien bekend voorkomen. Voor het Wereldfestival is dan ook een samenwerking aangegaan met de organisatie van de Afrikadag, welke jarenlang in Almere is georganiseerd. Verder zijn er diverse workshops (muziek, dans, brassband) die gratis worden aangeboden.

Wereldfestival Almere is op zaterdag 23 september, 12.00-24.00 uur, Brasiliaplaats Almere Buiten (kermisterrein). Entree gratis. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Almere City Marketing, provincie Flevoland, Cultuurfonds Almere en Doemere/Buitenmere.

Op zaterdag 23 september is het zover. De tweede editie van het “Wereldfestival”, nu op een mooie locatie in Almere Buiten met veel gras, om het echte festivalgevoel te beleven. Het Wereldfestival is een fris multicultureel festival waarbij ontdekking en ontmoeting centraal staan. Met heel veel muziek van topbands en artiesten, een grote wereldmarkt, een kinderdorp en natuurlijk lekker eten.

Dit zijn de tijden van de optredens en activiteiten (check Facebook voor updates):

• Wereldmarkt: 12.00-23.00 uur
veel leuke kramen met bijzondere artikelen uit de hele wereld.
Bekend van de Almeerse Afrikadag.

• Afrikaans Kinderdorp: 12.00-18.00 uur
In de vrolijk tenten van het African Center is van alles te doen voor de kids. Maak zelf een Afrikaans muziekinstrument, speel een Afrikaans spel of maak een telefoonhoesje van een oude autoband.

• Wereldeten: 12.00-24.00 uur
Ga je voor een portie fladder, een “krekel-sushi” of bord een oud-Hollandsche Hete Bliksem?
Keus genoeg.

•Workshops: 12.00-18.00 uur
Altijd al zelf in een brassband willen spelen? Een een Afrikaanse dans proberen of gewoon muziek maken? Doe mee aan een van de leuke workshops. Uiteraard allemaal gratis.

Artiesten programma op het hoofdterrein (Brasiliaplaats):

• 13.00 uur: Nusodia (o.a. Burkina Faso)
Een multiculturele band die wereldmuziek maakt gebaseerd op de traditie van Burkina Faso (West-Afrika). Kenmerkend is de leidende rol van melodieuze instrumenten zoals de balafon (xylofoon) en de ngoni (Afrikaanse harp). Een swingende start van het festival

• 14.30 uur: Kasba (Marokko/NL)
Kasba brengt een energieke crossover van Noord Afrikaanse en Westerse muziek gecombineerd met maatschappelijk geëngageerde maar natuurlijk ook over de liefde. Stilzitten is er niet bij als deze 9 koppige band zich in beweging zet en de zaal in Noord Afrikaanse sferen brengt. In het laatste decennium ontwikkelde Kasba zich tot één van de meest toonaangevende bands op het gebied van de Worldmusic in Nederland.

• 15.30 uur: Sene Percu (Senegal)
Een bijzondere show van Senegalese drums én dans.

• 16.00 uur: Bigi Poku Toppers (SU)
Iconen uit de Surinaamse muziek. Een 16-mans orkest speelt de allergrootste Surinaamse hits ooit met top gastzangers. Gasten zijn o.a. Ivan Esseboom (Funmasters) die special vanuit Suriname overkomt voor deze show, Patrick Tevreden (Sukru Sani), Errol Burger en Dagga Tiendari. Uiteraard zal de Grote Trom, ook wel bekend als de “Skratie“, niet ontbreken. De Bigi Poku Bigband wordt gedirigeerd door trompettist/arrangeur Setish Bindraban die al tientallen jaren een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van Bigi Poku muziek.

• 17.45 uur: Samba á Gogo
Een lopende sambaband met danseressen, Rio in Almere!

• 18.30 uur: Los Paja Brava (o.a. Mexico)
Aanstekelijke Latino pop met blazers, percussie en zang: fiesta!
De band stond onlangs nog op Lowlands.

• 20.00 uur: Trafassi live
Al jaren de meest geboekt tropische feestband van Nederland, en niet zonder reden. Trafassi is druk als nooit tevoren. Van “Follow The Leader” tot “Pum Pum Sexy Body”, hun slogan is dan ook: “eenmaal Trafassi, altijd Tanfassi”.

• 22.30 uur: Rootsriders Tribute2 Bob Marley, ft. Mo Ali (Soedan).
The Rootsriders zijn al jaren bekend als dé beste Bob Marley tribute van Europa, ze stonden al met enkele leden van de Marley familie op het podium. Voor deze show wordt de zang verzorgd door de uit Soedan afkomstige Mo Ali, die zelfs een aanbod van een van de Marley members om mee te gaan op tour heeft afgeslagen om met de Rootsriders te kunnen gaan spelen.

Presentatie: Jonathan Baij, Muziek: dj Caribbean Keith

Wereldfestival Almere is op zaterdag 23 september, 12.00 – 24.00 uur, Brasiliaplaats Almere Buiten (kermisterrein).
Ook is er een klein podium op het globeplein en zijn er loopgroep in Almere Buiten.Entree gratis. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Almere City Marketing, gemeente Almere, provincie Flevoland, Cultuurfonds Almere en de ondernemers van Doemere/Buitenmere.

Meer informatie over het Wereldfestival is te vinden op de Facebook-pagina:
www.facebook.com/wereldfestivalalmere/
of op www.wereldfestivalalmere.nl